Wegańskie muffiny waniliowe
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 30 min.Gotowanie 
- 10 min.Studzenie 
Składniki
3 porcje
- 30 g Mąka 
- 300 g Mąka 
- 75 g Mąka gryczana 
- 3 łyżeczka Proszek do pieczenia 
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona 
- 90 g Mąka z migdałów 
- 210 g Drobny brązowy cukier 
- 540 ml Mleko sojowe 
- 120 ml Olej 
- 45 ml Sok z cytryny lub biały ocet 
- 3 Wanilia 
- 3 szczypta Sól 
Akcesoria
- Forma na 6 muffinek 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W małym rondlu przygotuj mąkę z olejem, stale mieszając, aż olej lekko się zagotuje. Dodaj mleko sojowe, nasiona ze strączka wanilii i sól. Mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje. Wyłącz palnik.
Etap 2 /6
Dodaj cukier i mąkę migdałową, mieszając aż do stopienia cukru. Wlej do dużej miski. Wstaw masę do lodówki na około 10 minut, aby ją schłodzić.
Etap 3 /6
Przesiej razem resztę mąki, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodaj przesiane składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji masy. Dodaj sok z cytryny.
Etap 4 /6
Wlej masę równomiernie do każdej formy, a następnie włóż je do Cake Factory.
Etap 5 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 6 /6
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.

