Białe chilli z indyka z orzeszkami ziemnymi
- Całkowity czas 2 godz. 10 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 30 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Biała fasola
2 goździk Czosnek
1 Cebula
1 Biała część pora
200 g Sznycle z indyka (2 sztuki)
4 łyżka Oliwa z oliwek
50 cl Bulion drobiowy
2 łyżeczka Chili w proszku (Tex Mex)
1 łyżeczka Mielony kminek
1 łyżka Masło orzechowe
Sól, pieprz
15 g Pokruszone orzeszki ziemne (niesolone)
1 łyżka Posiekana pietruszka
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Namocz fasolę w misce z zimną wodą dzień wcześniej.
Etap 2 /6
Odcedź i przełóż do dużego garnka. Dodaj zimną wodę do trzech czwartych wysokości garnka. Nie dodawaj soli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 50 minut (czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju białej fasoli, której używasz). Po ugotowaniu dopraw wodę solą i odstaw na 15 minut. Odcedź i przechowaj w lodówce.
Etap 3 /6
Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Przekrój por wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Odłóż na bok. Pokrój sznycle na małe paski. Rozgrzej połowę oliwy z oliwek w dużym garnku. Szybko obsmaż paski indyka, nie doprowadzając do ich nadmiernego wysuszenia. Przełóż na talerz.
Etap 4 /6
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Etap 5 /6
Do garnka, w którym smażyłeś mięso, dodaj pozostałą oliwę z oliwek, czosnek, cebulę i por. Dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Dodaj niewielką chochelkę bulionu drobiowego, aby ułatwić proces gotowania. Dodaj ugotowaną fasolę, paski indyka, chili, kmin i masło orzechowe. Wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się przyprawami, a następnie dodaj resztę bulionu drobiowego. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i wstaw garnek bez przykrycia do piekarnika na 30 minut.
Etap 6 /6
Wyjmij z piekarnika i podawaj na talerze, a następnie posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną pietruszką. Smacznego!