Pełnoziarnisty naleśnik gryczany z jajkiem sadzonym i wędzonym tofu
- Całkowity czas 1 godz. 28 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 53 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Jajko
800 ml Wody
1 łyżeczka Soli
250 g Mąki gryczanej pełnoziarnistej
100 g Wędzonego tofu
1 łyżka Oleju
30 g Masła
100 g Tartego sera
Soli morskiej
Pieprzu
12 Żółtek
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj jajko, połowę wody oraz sól. Stopniowo dodawaj mąkę gryczaną, aż powstanie gęste, gładkie ciasto.
Etap 2 /10
Wymieszaj to ciasto z pozostałą wodą. Powinieneś otrzymać gładkie ciasto bez grudek. Odstaw ciasto do lodówki na chwilę, aby odpoczęło.
Etap 3 /10
W międzyczasie przygotuj „boczek” z wędzonego tofu: pokrój tofu na paski wielkości kawałków boczku.
Etap 4 /10
Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj olej, a następnie ułóż paski tofu na patelni. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż się lekko zrumienią.
Etap 5 /10
Przełóż tofu na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Odstaw na bok.
Etap 6 /10
Ponownie rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni. Nasączony olejem papierowym ręcznikiem posmaruj powierzchnię patelni. Wlej chochlę ciasta i uformuj naleśnik. Smaż przez 2 minuty, a gdy brzegi lekko się zarumienią, przewróć naleśnik szeroką łopatką. Smaż jeszcze 1 minutę.
Etap 7 /10
Przełóż naleśnik na talerz i powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto. Możesz układać naleśniki jeden na drugim.
Etap 8 /10
Na koniec, tuż przed podaniem: na rozgrzanej patelni dodaj kawałek masła, a następnie włóż usmażony naleśnik, aby lekko zrumienić jego zewnętrzną stronę. Dodaj łyżkę tartego sera, kilka pasków tofu, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Ten etap powinien trwać szybko (około 1 minuty), aby ser się rozpuścił.
Etap 9 /10
Złóż brzegi naleśnika do środka, tworząc zamknięcie. W środek połóż żółtko. Ciepło naleśnika lekko podgrzeje żółtko.
Etap 10 /10
Podawaj od razu i smacznego!




