Zupa curry z dynią
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 Duża obrana dynia olbrzymia (2 kg)
3 Obrane ziemniaki
0.25 łyżeczka Mielony czarny pieprz
1 łyżka Mielone curry
1 Duża pokrojona cebula
1.2 l Woda
1 kostka Kostka rosołowa drobiowa
100 ml Śmietana
2 łyżka Pestki dyni
1 Ciasto ptysiowe
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony przed dodaniem składników.
Etap 2 /7
Dodaj pokrojoną cebulę i gotuj przez 5 minut, aż będzie miękka. Dodaj dynię i ziemniaki. Dopraw mielonym czarnym pieprzem i curry, następnie dodaj wodę i kostkę rosołową.
Etap 3 /7
Zwiększ ogień do wysokiego i doprowadź do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Etap 4 /7
Zdejmij rondel z ognia i używając blendera ręcznego, zmiksuj zupę na gładką, jednolitą masę. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /7
Podawaj zupę w miseczkach i ozdób pestkami dyni.
Etap 6 /7
Wytnij różne rozmiary kształtów kości z ciasta francuskiego. Umieść kości na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Etap 7 /7
Ozdób zupę kośćmi z ciasta francuskiego i podawaj od razu.