Zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zupa grzybowa

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

10 osób

  • 250 g Marchwi

  • 250 g Pietruszki (korzeń)

  • 300 g Ziemniaków

  • 200 g Cebuli białej

  • 3 Ząbki czosnku

  • 80 g Masła

  • 4 łyżeczka Soli

  • 2 Liście laurowe

  • 6 Ziaren ziela angielskiego

  • 2 szczypta Pieprzu czarnego mielonego

  • 1 szczypta Majeranku suszonego

  • 1 szczypta Tymianku suszonego

  • 300 g Grzybów świeżych lub rozmrożonych (można użyć grzybów suszonych – 200 g po namoczeniu)

  • 2 łyżka Sosu sojowego

  • 2.5 l Bulionu warzywnego, rosołu lub wody

  • 150 ml Śmietany 30%

  • 2 łyżka Koperku świeżego, drobno posiekanego

  • 1 łyżka Octu spirytusowego

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Obierz marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę, a następnie pokrój je w kostkę.

  • 250g Marchwi
  • 250g Pietruszki (korzeń)
  • 300g Ziemniaków
  • 200g Cebuli białej

Etap 2 /9

Grzyby oczyść i pokrój w kawałki o wielkości około 2×2 cm.

  • 300g Grzybów świeżych lub rozmrożonych (można użyć grzybów suszonych – 200 g po namoczeniu)

Etap 3 /9

Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

  • 3 Ząbki czosnku

Etap 4 /9

Do misy Cook4me dodaj masło, marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz sos sojowy.

  • 250g Marchwi
  • 250g Pietruszki (korzeń)
  • 300g Ziemniaków
  • 200g Cebuli białej
  • 3 Ząbki czosnku
  • 80g Masła
  • 4łyżeczka Soli
  • 2 Liście laurowe
  • 6 Ziaren ziela angielskiego
  • 2szczypta Pieprzu czarnego mielonego
  • 1szczypta Majeranku suszonego
  • 1szczypta Tymianku suszonego
  • 2łyżka Sosu sojowego

Etap 5 /9

Włącz średnie podsmażanie i smaż składniki przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Etap 6 /9

Dodaj grzyby i podsmażaj całość kolejne 4 minuty.

  • 300g Grzybów świeżych lub rozmrożonych (można użyć grzybów suszonych – 200 g po namoczeniu)

Etap 7 /9

Wlej bulion (lub wodę) i gotuj pod ciśnieniem przez 12 minut.

  • 2.5l Bulionu warzywnego, rosołu lub wody

Etap 8 /9

Po zakończeniu gotowania dodaj śmietanę, koperek oraz ocet. Dokładnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.

  • 150ml Śmietany 30%
  • 2łyżka Koperku świeżego, drobno posiekanego
  • 1łyżka Octu spirytusowego

Etap 9 /9

Podawaj samą lub z łazankami, najlepiej z dużą ilością koperku.