Zupa grzybowa
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 osób
250 g Marchwi
250 g Pietruszki (korzeń)
300 g Ziemniaków
200 g Cebuli białej
3 Ząbki czosnku
80 g Masła
4 łyżeczka Soli
2 Liście laurowe
6 Ziaren ziela angielskiego
2 szczypta Pieprzu czarnego mielonego
1 szczypta Majeranku suszonego
1 szczypta Tymianku suszonego
300 g Grzybów świeżych lub rozmrożonych (można użyć grzybów suszonych – 200 g po namoczeniu)
2 łyżka Sosu sojowego
2.5 l Bulionu warzywnego, rosołu lub wody
150 ml Śmietany 30%
2 łyżka Koperku świeżego, drobno posiekanego
1 łyżka Octu spirytusowego
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Obierz marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę, a następnie pokrój je w kostkę.
Etap 2 /9
Grzyby oczyść i pokrój w kawałki o wielkości około 2×2 cm.
Etap 3 /9
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Etap 4 /9
Do misy Cook4me dodaj masło, marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz sos sojowy.
Etap 5 /9
Włącz średnie podsmażanie i smaż składniki przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Etap 6 /9
Dodaj grzyby i podsmażaj całość kolejne 4 minuty.
Etap 7 /9
Wlej bulion (lub wodę) i gotuj pod ciśnieniem przez 12 minut.
Etap 8 /9
Po zakończeniu gotowania dodaj śmietanę, koperek oraz ocet. Dokładnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.
Etap 9 /9
Podawaj samą lub z łazankami, najlepiej z dużą ilością koperku.
