Chrupiący pieczony kalafior z czosnkiem i przyprawami
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Kalafior
4 łyżka Oliwa z oliwek
1 goździk Czosnek
1 łyżeczka Papryka mielona
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
0.5 łyżeczka Kurkuma
0.5 łyżeczka Proszek curry
Sól i pieprz
Świeża pietruszka
Sok cytrynowy
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj i pokrój kalafior na różyczki o równej wielkości. W dużym naczyniu wymieszaj kalafior z oliwą z oliwek, drobno posiekanym czosnkiem, papryką mieloną, kminem rzymskim, kurkumą, solą i pieprzem, aż różyczki będą dobrze obtoczone w przyprawach.
Etap 2 /4
Umieść kalafior w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /4
Gotuj dłużej, jeśli to konieczne, aż kalafior będzie złocisty i chrupiący. W trakcie gotowania, potrząsaj grillem raz lub dwa razy, aby zapewnić równomierne gotowanie.
Etap 4 /4
Otwórz uchwyt obiema rękami i przełóż kalafior na talerz do podania. Udekoruj posiekaną świeżą pietruszką i skrop sokiem cytrynowym.