Dahl z czerwonej soczewicy
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
215 g Czerwonej soczewicy
0.8 l Dowolnego bulionu
150 ml Przecieru pomidorowego
100 ml Mleka kokosowego z puszki
1 g Po obraniu)
2 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Świeżego imbiru
1 łyżeczka Papryki wędzonej
1 łyżeczka Cynamonu
1 łyżeczka Mielonego kardamonu
1 łyżeczka Kurkumy
1 łyżeczka Mielonych nasion kolendry
Płatki chili wg uznania
Sól do smaku (w zależności od intensywności bulionu)
Natki pietruszki
1 Mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżka Oliwy z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki.
Etap 2 /10
Cebulę poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub także pokrój.
Etap 3 /10
Przygotuj wszystkie przyprawy. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Soczewicę wypłucz na sitku.
Etap 4 /10
W misie Cook4me rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Smaż przez minutę. Następnie dodaj czosnek i smaż razem kolejną minutę.
Etap 5 /10
Po tym czasie wrzuć wszystkie przyprawy: paprykę, cynamon, kardamon, kurkumę i kolendrę oraz imbir. Smaż następną minutę.
Etap 6 /10
Teraz dodaj wszystkie płyny: bulion, przecier i mleko kokosowe.
Etap 7 /10
Dodaj soczewicę i gotuj pod ciśnieniem przez 8 minut.
Etap 8 /10
Gotową zupę skosztuj i ewentualnie dopraw jeszcze wg uznania. Jeśli bulion nie był dobrze słony – musisz prawdopodobnie dodać trochę soli.
Etap 9 /10
Jeśli lubisz rzadszą zupę - możesz dodać jeszcze trochę bulionu. Jeśli odwrotnie – pogotuj dahl przez chwilę - płyn odparuje i uzyskasz pożądaną konsystencję.
Etap 10 /10
Zupę rozlej do małych miseczek. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki i polej jogurtem naturalnym. Zajadaj z chrupiącym pieczywem.