Ziemniaki hasselback z boczkiem i cheddarem
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 35 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
750 g Ziemniaki Yukon Gold (około 2 duże lub 4 średnie)
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 szczypta Sól
2 szczypta Świeżo mielony czarny pieprz
2 gałąź Rozmaryn
2 gałąź Świeży tymianek
5 kawałek Ser cheddar
6 kawałek Wędzony boczek
2 łyżka Posiekany szczypiorek
2 łyżka Drobno posiekana dymka
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Umyj ziemniaki.
Etap 2 /9
Wykonaj nacięcia typu hHasselback. Używając noża, lekko natnij spód każdego ziemniaka i usuń cienki plasterek – dzięki temu ziemniaki będą stabilnie leżeć i nie będą się toczyć. Połóż ziemniaki na desce do krojenia. Po obu stronach każdego ziemniaka ułóż wzdłużnie drewnianą łyżkę. Następnie natnij ziemniaka w poprzek na plasterki o grubości 1–2 mm, zatrzymując się, gdy nóż dotknie uchwytów łyżek. Dzięki temu nie przekroisz ziemniaka do końca. Powtórz ten proces z pozostałymi ziemniakami. Włóż ziemniaki do miski z zimną wodą i odstaw na 30 minut.
Etap 3 /9
Wyjmij ziemniaki i przełóż je do miski. Dodaj oliwę z oliwek oraz sól. Dokładnie wymieszaj, aby ziemniaki dobrze się obtoczyły.
Etap 4 /9
Umieść je w urządzeniu wyposażonym w standardową płytę. Rozpocznij proces pieczenia.
Etap 5 /9
Pokrój plastry sera cheddar na 6 części, a plastry wędzonego boczku na 10.
Etap 6 /9
Wyjmij ziemniaki z urządzenia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
Etap 7 /9
Włóż kawałki boczku i sera w nacięcia w ziemniakach.
Etap 8 /9
Ponownie umieść je w urządzeniu ze standardową płytą i rozpocznij pieczenie.
Etap 9 /9
Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i dymką. Podawaj na gorąco!





