Wegańskie ziemniaki hasselback
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Ziemniaki do chipsów
30 g Oliwa z oliwek
6 g Sól
3 szczypta Pieprz
15 g Roztopiona margaryna roślinna
Świeży tymianek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj ziemniaki i odetnij końce, nie obierając ich ze skórki. Połóż ziemniaka poziomo na desce do krojenia, z obu stron podparty pałeczkami do jedzenia, i wykonaj cienkie nacięcia co 2–3 milimetry, używając pałeczek jako prowadnic, aby nie przeciąć ziemniaka całkowicie. Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem (możesz dodać też czosnek w proszku, jeśli lubisz). Posmaruj ziemniaki przygotowaną mieszanką oliwy, rozdzielając plasterki.
Etap 2 /4
Umieść ziemniaki w urządzeniu na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /4
W połowie gotowania posmaruj wierzch ziemniaków roztopioną margaryną. Zewnętrzna część ziemniaków powinna być złocista i chrupiąca.
Etap 4 /4
Podawaj od razu, aby ziemniaki pozostały chrupiące. Posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!





