Wegańskie ziemniaki hasselback - przepisy Easy Fry Max | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie ziemniaki hasselback

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 kg Ziemniaki do chipsów

  • 30 g Oliwa z oliwek

  • 6 g Sól

  • 3 szczypta Pieprz

  • 15 g Roztopiona margaryna roślinna

  • Świeży tymianek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Umyj ziemniaki i odetnij końce, nie obierając ich ze skórki. Połóż ziemniaka poziomo na desce do krojenia, z obu stron podparty pałeczkami do jedzenia, i wykonaj cienkie nacięcia co 2–3 milimetry, używając pałeczek jako prowadnic, aby nie przeciąć ziemniaka całkowicie. Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem (możesz dodać też czosnek w proszku, jeśli lubisz). Posmaruj ziemniaki przygotowaną mieszanką oliwy, rozdzielając plasterki.

  • 1kg Ziemniaki do chipsów
  • 30g Oliwa z oliwek
  • 6g Sól
  • 3szczypta Pieprz

Etap 2 /4

Umieść ziemniaki w urządzeniu na płycie. Rozpocznij pieczenie.

Etap 3 /4

W połowie gotowania posmaruj wierzch ziemniaków roztopioną margaryną. Zewnętrzna część ziemniaków powinna być złocista i chrupiąca.

  • 15g Roztopiona margaryna roślinna

Etap 4 /4

Podawaj od razu, aby ziemniaki pozostały chrupiące. Posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!

  • Świeży tymianek