Pstrąg pieczony z cytryną
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
300 g pstrąg patroszony
1 ząbek czosnku
0.5 cytryny
0.5 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka masła
1 szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka oliwy
Akcesoria
Plate
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pstrąga osuszyć ręcznikiem papierowym. Pędzelkiem natrzeć odrobiną oliwy, z obu stron i wewnątrz oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Etap 2 /5
Do środka pstrąga włożyć odrobinę masła, kilka plasterków czosnku, dwa cienkie plasterki cytryny, kilka gałązek natki pietruszki.
Etap 3 /5
Pstraga przełóż do misy urządzenia, kładąc tuszę na arkuszu papieru do pieczenia lub kilku plasterkach cytryny. Kilka cienkich plasterków cytryny ułóż z wierzchu ryby.
Etap 4 /5
Piecz w 180 stopniach przez 12 minut (program ryba lub manualny).
Etap 5 /5
Kolejne pięć minut piecz w 190 stopniach w celu zarumienienia skórki.