Pstrąg z szafranem i rozmarynem
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 bulwa Koper włoski
2 łodyga Świeży rozmaryn
2 filet Olej
2 kawałek Masło niesolone
1 łyżka Cukier
Sól, pieprz
4 filet Pstrąg o wadze około 150 g
20 cl Bulion rybny
10 cl Śmietana
1 dawka Szafran
Akcesoria
Garnek Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj i drobno pokrój bulwy kopru włoskiego. Pokrój łodygi rozmarynu na 3 części.
Etap 2 /6
Rozgrzej rondel. Wlej połowę oleju. Dodaj masło, cukier, koper włoski i jedną gałązkę rozmarynu.
Etap 3 /6
Gotuj, aż koper włoski zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień. Przykryj i odstaw.
Etap 4 /6
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż sygnał termiczny zmieni się w pełni się zaczerwieni. Wlej resztę oleju i dodaj rozmaryn.
Etap 5 /6
Połóż filety z pstrąga (od strony skóry, jeśli jest obecna) na patelni, smaż aż będą gotowe, a w połowie obróć. Delikatnie połóż filety na koprze włoskim, aby je utrzymać w cieple.
Etap 6 /6
Wlej bulion rybny, śmietanę i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Usuń rozmaryn i podawaj.