Tagliatelle z kremem z Parmigiano Reggiano i szafranem
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
300 g Makaronu tagliatelle
100 g Startego sera Parmigiano Reggiano
150 g Mleka
0.25 g Szafranu
100 g Prosciutto Crudo
Sól
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj garnek z wodą do kąpieli wodnej. Do średniej miski dodaj starty ser i mleko, wymieszaj. Ustaw miskę nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i mieszaj delikatnie, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodaj szafran i mieszaj, aż powstanie jednolity, luźny sos. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na bok.
Etap 2 /5
Pokrój szynkę w cienkie paseczki i podsmaż na wolnym ogniu, aż stanie się chrupiąca i złotobrązowa.
Etap 3 /5
Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania.
Etap 4 /5
Przełóż makaron na patelnię z prosciutto, wlej sos serowy i mieszaj energicznie. Dodaj pół chochli wody z gotowania i mieszaj, aż powstanie kremowy sos otulający makaron.
Etap 5 /5
Podawaj od razu.