Risotto z szafranem - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Risotto z szafranem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 200 g Ryżu do risotto (arborio)

  • 500 ml Dowolnego bulionu

  • 1 Cebula (90 g)

  • 1 Ząbek czosnku

  • 1 łyżka Mascarpone

  • 1 łyżka Masła (20 g)

  • 30 G)

  • 0.5 łyżeczka Szafranu

  • 1 łyżeczka Pociętej natki pietruszki

  • Białego pieprzu

  • Sól do smaku

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka Masła

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 200g Ryżu do risotto (arborio)
  • 500ml Dowolnego bulionu
  • 1 Cebula (90 g)
  • 1 Ząbek czosnku
  • 1łyżka Mascarpone
  • 1łyżka Masła (20 g)
  • 30 G)
  • 0.5łyżeczka Szafranu
  • 1łyżeczka Pociętej natki pietruszki
  • szczypta Białego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • 1łyżeczka Masła

Etap 2 /6

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli posiadasz parmezan w kawałku – zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.

  • 1 Cebula (90 g)
  • 1 Ząbek czosnku
  • 30 G)
  • 1łyżeczka Pociętej natki pietruszki

Etap 3 /6

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę masła i wrzuć cebulę. Po minucie dodaj ryż i czosnek. Mieszaj i smaż kolejną minutę.

  • 200g Ryżu do risotto (arborio)
  • 1 Cebula (90 g)
  • 1 Ząbek czosnku
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • 1łyżeczka Masła

Etap 4 /6

Zalej wszystko bulionem. Dodaj szafran.

  • 500ml Dowolnego bulionu
  • 0.5łyżeczka Szafranu

Etap 5 /6

Gotuj pod ciśnieniem przez 7 minut.

Etap 6 /6

Otwórz pokrywę i dodaj łyżkę mascarpone oraz tarty parmezan. Przemieszaj całość delikatnie. Spróbuj i ewentualnie dopraw, np. solą, pieprzem i od razu podawaj. Na talerzu posyp natką pietruszki.

  • 1łyżka Mascarpone
  • 30 G)
  • 1łyżeczka Pociętej natki pietruszki
  • szczypta Białego pieprzu
  • Sól do smaku