Risotto z szafranem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g Ryżu do risotto (arborio)
500 ml Dowolnego bulionu
1 Cebula (90 g)
1 Ząbek czosnku
1 łyżka Mascarpone
1 łyżka Masła (20 g)
30 G)
0.5 łyżeczka Szafranu
1 łyżeczka Pociętej natki pietruszki
Białego pieprzu
Sól do smaku
1 łyżka Oleju roślinnego
1 łyżeczka Masła
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli posiadasz parmezan w kawałku – zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
Etap 3 /6
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę masła i wrzuć cebulę. Po minucie dodaj ryż i czosnek. Mieszaj i smaż kolejną minutę.
Etap 4 /6
Zalej wszystko bulionem. Dodaj szafran.
Etap 5 /6
Gotuj pod ciśnieniem przez 7 minut.
Etap 6 /6
Otwórz pokrywę i dodaj łyżkę mascarpone oraz tarty parmezan. Przemieszaj całość delikatnie. Spróbuj i ewentualnie dopraw, np. solą, pieprzem i od razu podawaj. Na talerzu posyp natką pietruszki.
