Dyniowy creme brulee z szafranem
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
840 g Śmietany 30%
235 g Purée z dyni hokkaido (otrzymane z upieczenia połowy średniej dyni)
9 Żółtek
140 g Cukru białego
1 laska Wanilii
1 szczypta Szafranu
Akcesoria
Komplet 8 słoików
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Pokrój dynię hokkaido (razem ze skórką) i upiecz do miękkości w temperaturze 170°C. Możesz również użyć nakładki Extra Crisp i upiec dynię w Cook4me.
Etap 2 /10
Po upieczeniu przetrzyj miąższ przez sitko lub zmiksuj blenderem na gładkie purée.
Etap 3 /10
Do rondelka wlej śmietanę, dodaj purée z dyni, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz szczyptę szafranu.
Etap 4 /10
Podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania. Gdy tylko mieszanina zacznie się gotować, zdejmij z ognia.
Etap 5 /10
W osobnej misce umieść żółtka i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia składników - nie ubijaj zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy.
Etap 6 /10
Powoli wlewaj ciepłą mieszankę śmietanową do żółtkowej, energicznie mieszając. Śmietana musi być wystarczająco gorąca, aby rozpuścić cukier, ale nie wrząca, bo mogłaby ściąć żółtka.
Etap 7 /10
Wyjmij laskę wanilii i przelej gotową masę do słoiczków.
Etap 8 /10
Wlej do misy Cook4me 300 ml wody, a następnie umieść w środku zamknięte słoiczki.
Etap 9 /10
Gotuj pod ciśnieniem (tryb niski) przez 10 minut.
Etap 10 /10
Po zakończeniu gotowania schłodź kokilki w lodówce. Przed podaniem posyp wierzch cienką warstwą cukru i skarmelizuj go palnikiem, aż uzyskasz złocistą, chrupiącą skorupkę.
