Dyniowy creme brulee z szafranem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dyniowy creme brulee z szafranem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 840 g Śmietany 30%

  • 235 g Purée z dyni hokkaido (otrzymane z upieczenia połowy średniej dyni)

  • 9 Żółtek

  • 140 g Cukru białego

  • 1 laska Wanilii

  • 1 szczypta Szafranu

Akcesoria

  • Komplet 8 słoików
    Komplet 8 słoików

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Pokrój dynię hokkaido (razem ze skórką) i upiecz do miękkości w temperaturze 170°C. Możesz również użyć nakładki Extra Crisp i upiec dynię w Cook4me.

  • 235g Purée z dyni hokkaido (otrzymane z upieczenia połowy średniej dyni)

Etap 2 /10

Po upieczeniu przetrzyj miąższ przez sitko lub zmiksuj blenderem na gładkie purée.

Etap 3 /10

Do rondelka wlej śmietanę, dodaj purée z dyni, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz szczyptę szafranu.

  • 840g Śmietany 30%
  • 235g Purée z dyni hokkaido (otrzymane z upieczenia połowy średniej dyni)
  • 1laska Wanilii
  • 1szczypta Szafranu

Etap 4 /10

Podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania. Gdy tylko mieszanina zacznie się gotować, zdejmij z ognia.

Etap 5 /10

W osobnej misce umieść żółtka i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia składników - nie ubijaj zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy.

  • 9 Żółtek
  • 140g Cukru białego

Etap 6 /10

Powoli wlewaj ciepłą mieszankę śmietanową do żółtkowej, energicznie mieszając. Śmietana musi być wystarczająco gorąca, aby rozpuścić cukier, ale nie wrząca, bo mogłaby ściąć żółtka.

Etap 7 /10

Wyjmij laskę wanilii i przelej gotową masę do słoiczków.

  • Komplet 8 słoików

Etap 8 /10

Wlej do misy Cook4me 300 ml wody, a następnie umieść w środku zamknięte słoiczki.

Etap 9 /10

Gotuj pod ciśnieniem (tryb niski) przez 10 minut.

Etap 10 /10

Po zakończeniu gotowania schłodź kokilki w lodówce. Przed podaniem posyp wierzch cienką warstwą cukru i skarmelizuj go palnikiem, aż uzyskasz złocistą, chrupiącą skorupkę.