Włoskie panini z grillowanymi warzywami - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Włoskie panini z grillowanymi warzywami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 szt. panini

  • 4 łyżka oliwa z oliwek

  • 2 łyżka ocet balsamiczny

  • 4 goździk ząbek czosnku

  • 1 szt. cukinia

  • 1 szt. czerwona papryka

  • 1 szt. czerwona cebula

  • 4 łyżka pesto

  • 200 g tarty ser mozzarella

  • sól

  • pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W misce wymieszaj olej, ocet oraz obrane i posiekane ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój cukinię i cebulę na plasterki lub krążki o grubości 1 cm. Potnij papryki na paski o grubości 1 cm. Dodaj warzywa do marynaty i wymieszaj.

  • 4łyżka oliwa z oliwek
  • 2łyżka ocet balsamiczny
  • 4goździk ząbek czosnku
  • 1szt. cukinia
  • 1szt. czerwona papryka
  • 1szt. czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Etap 2 /4

Włącz grill. Wybierz program manualny, ustaw temperaturę na 240°C i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż na grillu warzywa (konieczne może być upieczenie dwóch porcji) i zamknij grill. Naciśnij OK i ustaw czas pieczenia na 5 minut.

Etap 3 /4

Rozsmaruj pesto na połówkach panini. Po zakończeniu grillowania rozsmaruj warzywa na chlebie i posyp startą mozzarellą. Na wszystko nałóż drugą połówkę panini.

  • 4łyżka pesto
  • 200g tarty ser mozzarella

Etap 4 /4

Weź papierowy ręcznik i ostrożnie wytrzyj tace grillowe. Wybierz program Kanapka i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść dwa panini na grillu i zamknij go. Grilluj zgodnie ze swoimi preferencjami: „lekko upieczone” (kolor żółty), „grillowane” (kolor pomarańczowy) lub „chrupiące” (kolor czerwony). Weź dwa pozostałe panini i powtórz kroki.