Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Bulion: Skrzydełka i nogi kaczki dokładnie umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby przykrywała mięso w całości. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz na mały/średni i gotuj przez godzinę. W międzyczasie ściągaj szumy, które wypłyną. Po godzinie dołóż do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir, łodygę selera oraz pokrojone na pół grzyby. Gotuj na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbieraj szumy.
Farsz:Mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki. Następnie mięso umieść w partiach w pojemniku blendera dodając papryczkę chili, czosnek, szczypiorek, kolendrę oraz odrobinę bulionu. Zmiksowany farsz przełóż do miski i dopraw do smaku sosem sojowym oraz hoisin.
Ciasto:Mąkę razem z solą przesiej do misy robota planetarnego, włącz wyrabianie hakiem i powoli wlewaj gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie, a następnie przełóż do czystej miski i odstaw przykryte do odpoczynku na 30 minut.
Następnie ciasto podziel na 3-4 kawałki, dobrze obsyp mąką i bardzo cienko rozwałkuj (np. przy pomocy maszynki do makaronu).
Ciasto pokrój w kwadraty, na środek każdego wyłóż farsz, zwilż brzegi i złóż w trójkąt, a następnie dwa rogi trójkąta połącz ze sobą.
Tackę parowaru wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, w którym wcześniej zrób kilka otworów.|Na tak przygotowany papier wyłóż pierożki i gotuj na parze przez 7 minut.
Podgrzej bulion, a kiedy zacznie się gotować dodaj pokrojony na pół groszek cukrowy i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Na koniec gotowania wrzuć kiełki fasoli mung.
Bulion nalej do miseczek, dodaj pierożki oraz warzywa z bulionu.
Z podanego przepisu otrzymasz ok. 100 sztuk malutkich pierożków. Część z nich możesz zamrozić. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano ściągnąć z wierzchu nadmiar tłuszczu.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.