Łosoś w cieście francuskim z grzybami
- Całkowity czas 1 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 osób
Do ryby:
1 filet Z łososia bez skóry (długości 50–60 cm)
4 szczypta Soli
1 Ząbek czosnku
1 Cytryny
Farsz grzybowy:
1 kg Pieczarek
50 g Suszonych grzybów (namoczonych)
50 ml Oleju rzepakowego
1 Średnia cebula
2 Ząbki czosnku
2 szczypta Soli
4 szczypta Pieprzu
80 g Twardego tartego sera (parmezan/pecorino)
2 łyżka Natki pietruszki
3 łyżka Bułki tartej
Do wykończenia:
2 g Każdy)
1 Żółtko
50 ml Mleka
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pieczarki oraz namoczone suszone grzyby drobno posiekaj (możesz użyć robota kuchennego).
Etap 2 /8
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Etap 3 /8
Osusz filet z łososia papierowym ręcznikiem. Posyp go czterema solidnymi szczyptami soli, zetrzyj na wierzch skórkę z cytryny i nałóż starty ząbek czosnku. Odstaw w chłodne miejsce.
Etap 4 /8
Włącz średnie smażenie i wlej olej. Dodaj cebulę, czosnek, pieczarki oraz namoczone suszone grzyby. Dosól i dopieprz. Podsmażaj ok. 10 minut, mieszając, aż grzyby odparują i masa stanie się jednolita.
Etap 5 /8
Odstaw masę do przestudzenia. Po ostudzeniu dodaj tarty ser, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw.
Etap 6 /8
Rozłóż pierwszy płat ciasta francuskiego na blacie (razem z papierem). Na środku ułóż zamarynowanego łososia, tak aby nie wystawał poza krawędzie ciasta. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Na rybę nałóż farsz grzybowy, uważając, by nie zabrudzić boków ciasta.
Etap 7 /8
Przykryj drugim płatem ciasta. Doklej brzegi, nadmiar ciasta odetnij, a łączenia dociśnij widelcem, aby dobrze je uszczelnić. W razie chęci udekoruj ciasto odciętymi elementami. Posmaruj całość mlekiem.
Etap 8 /8
Piecz w 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie rumiane. Jeśli masz termometr kuchenny, temperatura wewnątrz ryby powinna wynosić ok. 65–70°C.
