Łosoś w cieście francuskim z grzybami - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Łosoś w cieście francuskim z grzybami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

12 osób

  • Do ryby:

  • 1 filet Z łososia bez skóry (długości 50–60 cm)

  • 4 szczypta Soli

  • 1 Ząbek czosnku

  • 1 Cytryny

  • Farsz grzybowy:

  • 1 kg Pieczarek

  • 50 g Suszonych grzybów (namoczonych)

  • 50 ml Oleju rzepakowego

  • 1 Średnia cebula

  • 2 Ząbki czosnku

  • 2 szczypta Soli

  • 4 szczypta Pieprzu

  • 80 g Twardego tartego sera (parmezan/pecorino)

  • 2 łyżka Natki pietruszki

  • 3 łyżka Bułki tartej

  • Do wykończenia:

  • 2 g Każdy)

  • 1 Żółtko

  • 50 ml Mleka

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Pieczarki oraz namoczone suszone grzyby drobno posiekaj (możesz użyć robota kuchennego).

  • 1kg Pieczarek
  • 50g Suszonych grzybów (namoczonych)

Etap 2 /8

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  • 1 Średnia cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 80g Twardego tartego sera (parmezan/pecorino)

Etap 3 /8

Osusz filet z łososia papierowym ręcznikiem. Posyp go czterema solidnymi szczyptami soli, zetrzyj na wierzch skórkę z cytryny i nałóż starty ząbek czosnku. Odstaw w chłodne miejsce.

  • 1filet Z łososia bez skóry (długości 50–60 cm)
  • 4szczypta Soli
  • 1 Ząbek czosnku
  • 1 Cytryny

Etap 4 /8

Włącz średnie smażenie i wlej olej. Dodaj cebulę, czosnek, pieczarki oraz namoczone suszone grzyby. Dosól i dopieprz. Podsmażaj ok. 10 minut, mieszając, aż grzyby odparują i masa stanie się jednolita.

  • 1kg Pieczarek
  • 50g Suszonych grzybów (namoczonych)
  • 1 Średnia cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 2szczypta Soli
  • 4szczypta Pieprzu

Etap 5 /8

Odstaw masę do przestudzenia. Po ostudzeniu dodaj tarty ser, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw.

  • 80g Twardego tartego sera (parmezan/pecorino)
  • 2łyżka Natki pietruszki
  • 3łyżka Bułki tartej

Etap 6 /8

Rozłóż pierwszy płat ciasta francuskiego na blacie (razem z papierem). Na środku ułóż zamarynowanego łososia, tak aby nie wystawał poza krawędzie ciasta. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Na rybę nałóż farsz grzybowy, uważając, by nie zabrudzić boków ciasta.

  • 2g Każdy)
  • 1 Żółtko

Etap 7 /8

Przykryj drugim płatem ciasta. Doklej brzegi, nadmiar ciasta odetnij, a łączenia dociśnij widelcem, aby dobrze je uszczelnić. W razie chęci udekoruj ciasto odciętymi elementami. Posmaruj całość mlekiem.

  • 50ml Mleka

Etap 8 /8

Piecz w 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie rumiane. Jeśli masz termometr kuchenny, temperatura wewnątrz ryby powinna wynosić ok. 65–70°C.