Spanakopita – grillowany ser feta w cieście francuskim z blanszowanym szpinakiem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Opakowanie ciasta francuskiego
2 Opakowania sera feta
1 Opakowanie szpinaku baby
Oliwa
Oregano suszone
Sól
Pieprz
Czosnek
Cytryna
100 g Oliwek marynowanych
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ser feta posypujemy z obu stron suszonym oregano i pieprzem. Każdą kostkę dzielimy na 4 równe, podłużne części.
Etap 2 /6
Ciasto francuskie kroimy na drobne paski (ok. 2 cm).
Etap 3 /6
Każdy kawałek sera owijamy paskami ciasta, na zakładkę.
Etap 4 /6
Układamy na grillu i grillujemy na trybie Kanapka. Gdy wskaźnik wskaże kolor pomarańczowy, przewracamy ser na drugi bok. Kontynuujemy grillowanie do czerwonego koloru wskaźnika.
Etap 5 /6
Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do miski i zalewamy oliwą oraz odrobiną oleju, dodajemy sól i mieszamy. Do przygotowanej mieszanki dodajemy liście szpinaku, które delikatnie wygniatamy, aby puściły lekki sok.
Etap 6 /6
Serwujemy cały zestaw – grillowaną fetę w cieście francuskim, szpinakową sałatkę, grillowane cząstki cytryny oraz marynowane oliwki.