Spanakopita – grillowany ser feta w cieście francuskim z blanszowanym szpinakiem - przepisy OptiGrill XL | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Spanakopita – grillowany ser feta w cieście francuskim z blanszowanym szpinakiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Opakowanie ciasta francuskiego

  • 2 Opakowania sera feta

  • 1 Opakowanie szpinaku baby

  • Oliwa

  • Oregano suszone

  • Sól

  • Pieprz

  • Czosnek

  • Cytryna

  • 100 g Oliwek marynowanych

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Ser feta posypujemy z obu stron suszonym oregano i pieprzem. Każdą kostkę dzielimy na 4 równe, podłużne części.

  • 2 Opakowania sera feta
  • Oregano suszone
  • Pieprz

Etap 2 /6

Ciasto francuskie kroimy na drobne paski (ok. 2 cm).

  • 1 Opakowanie ciasta francuskiego

Etap 3 /6

Każdy kawałek sera owijamy paskami ciasta, na zakładkę.

Etap 4 /6

Układamy na grillu i grillujemy na trybie Kanapka. Gdy wskaźnik wskaże kolor pomarańczowy, przewracamy ser na drugi bok. Kontynuujemy grillowanie do czerwonego koloru wskaźnika.

Etap 5 /6

Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do miski i zalewamy oliwą oraz odrobiną oleju, dodajemy sól i mieszamy. Do przygotowanej mieszanki dodajemy liście szpinaku, które delikatnie wygniatamy, aby puściły lekki sok.

  • 1 Opakowanie szpinaku baby
  • Oliwa
  • Sól
  • Czosnek

Etap 6 /6

Serwujemy cały zestaw – grillowaną fetę w cieście francuskim, szpinakową sałatkę, grillowane cząstki cytryny oraz marynowane oliwki.

  • Cytryna
  • 100g Oliwek marynowanych