Spanakopita (roladki ze szpinakiem) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Spanakopita (roladki ze szpinakiem)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 150 g Cebula

  • 500 g Świeży szpinak

  • 200 g Ser feta

  • 5 łyżka Koperek

  • 5 łyżka Pietruszka

  • 1 Jajko

  • 8 Ciasto filo

  • 30 g Roztopione masło

  • 2 łyżka Ziarna sezamu

  • Sól i pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia
  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Oczyść szpinak, usuwając uszkodzone łodyżki i liście. Dokładnie umyj kilka razy w wodzie z octem i osusz w suszarce.

  • 500g Świeży szpinak

Etap 2 /9

Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż posiekaną cebulę przez około 3 minuty, aż stanie się przezroczysta, ale nie pozwól jej się zrumienić.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 150g Cebula

Etap 3 /9

Dodaj szpinak i gotuj na małym ogniu, aż zmniejszy objętość i uwolni wodę.

  • 500g Świeży szpinak

Etap 4 /9

Odcedź szpinak, aby usunąć nadmiar płynu i odstaw, aby ostygł.

  • 500g Świeży szpinak

Etap 5 /9

W misce rozdrobnij ser feta, następnie dodaj szpinak i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podziel mieszankę na 4 równe części.

  • 500g Świeży szpinak
  • 200g Ser feta
  • 5łyżka Koperek
  • 5łyżka Pietruszka
  • 1 Jajko
  • Sól i pieprz

Etap 6 /9

Na czystej powierzchni roboczej rozłóż arkusz ciasta filo i posmaruj go roztopionym masłem. Nałóż drugi arkusz filo na wierzch i ponownie posmaruj masłem.

  • 8 Ciasto filo
  • 30g Roztopione masło

Etap 7 /9

Umieść porcję nadzienia na środku arkusza, po stronie najbliżej ciebie. Zwiń dwa rogi z twojej strony w kierunku środka nadzienia, a następnie delikatnie zroluj całość w cylinder. Posmaruj roladę roztopionym masłem i posyp ziarnami sezamu. Powtórz ten sam proces, aby przygotować pozostałe 3 rolady.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 150g Cebula
  • 500g Świeży szpinak
  • 200g Ser feta
  • 5łyżka Koperek
  • 5łyżka Pietruszka
  • 1 Jajko
  • 8 Ciasto filo
  • 30g Roztopione masło
  • 2łyżka Ziarna sezamu
  • Sól i pieprz

Etap 8 /9

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj oliwę z oliwek i smaż roladki ze szpinakiem przez 7 minut, obsmażając je z każdej strony.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 9 /9

Po ugotowaniu przełóż rolady na talerz i podawaj je gorące.

  • 150g Cebula
  • 500g Świeży szpinak
  • 200g Ser feta
  • 5łyżka Koperek
  • 5łyżka Pietruszka
  • 1 Jajko
  • 8 Ciasto filo
  • 30g Roztopione masło
  • 2łyżka Ziarna sezamu
  • Sól i pieprz

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 26 min.

Lasagne Spanakopita

ratings.NaN

Spanakopita (roladki ze szpinakiem) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Lasagne Spanakopita
Tefal
Tefal
54 min.

Spanakopita (greckie paszteciki szpinakowe)

ratings.NaN

Spanakopita (roladki ze szpinakiem) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Spanakopita (greckie paszteciki szpinakowe)