Spanakopita (roladki ze szpinakiem)
- Całkowity czas 35 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
150 g Cebula
500 g Świeży szpinak
200 g Ser feta
5 łyżka Koperek
5 łyżka Pietruszka
1 Jajko
8 Ciasto filo
30 g Roztopione masło
2 łyżka Ziarna sezamu
Sól i pieprz
Akcesoria
Patelnia Ingenio patelnie i garnki Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Oczyść szpinak, usuwając uszkodzone łodyżki i liście. Dokładnie umyj kilka razy w wodzie z octem i osusz w suszarce.
Etap 2 /9
Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż posiekaną cebulę przez około 3 minuty, aż stanie się przezroczysta, ale nie pozwól jej się zrumienić.
Etap 3 /9
Dodaj szpinak i gotuj na małym ogniu, aż zmniejszy objętość i uwolni wodę.
Etap 4 /9
Odcedź szpinak, aby usunąć nadmiar płynu i odstaw, aby ostygł.
Etap 5 /9
W misce rozdrobnij ser feta, następnie dodaj szpinak i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podziel mieszankę na 4 równe części.
Etap 6 /9
Na czystej powierzchni roboczej rozłóż arkusz ciasta filo i posmaruj go roztopionym masłem. Nałóż drugi arkusz filo na wierzch i ponownie posmaruj masłem.
Etap 7 /9
Umieść porcję nadzienia na środku arkusza, po stronie najbliżej ciebie. Zwiń dwa rogi z twojej strony w kierunku środka nadzienia, a następnie delikatnie zroluj całość w cylinder. Posmaruj roladę roztopionym masłem i posyp ziarnami sezamu. Powtórz ten sam proces, aby przygotować pozostałe 3 rolady.
Etap 8 /9
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj oliwę z oliwek i smaż roladki ze szpinakiem przez 7 minut, obsmażając je z każdej strony.
Etap 9 /9
Po ugotowaniu przełóż rolady na talerz i podawaj je gorące.