Spanakopita (greckie paszteciki szpinakowe)
- Całkowity czas 54 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
150 g Cebula
500 g Szpinak
200 g Feta
5 łyżka Koperek
5 łyżka Pietruszka
1 Jajko
8 liść Ciasto filo
30 g Masło
2 łyżka Sezam
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Usuń grubsze łodygi szpinaku. Umyj go dokładnie kilka razy w wodzie z dodatkiem octu i dobrze osusz.
Etap 2 /6
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Smaż posiekaną cebulę przez około 3 minuty, aż stanie się przezroczysta, ale nie brązowa. Dodaj szpinak i smaż na małym ogniu, aż zwiędnie i puści wodę. Odcedź szpinak, aby usunąć nadmiar płynu i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 3 /6
W misce rozdrobnij fetę, następnie wymieszaj ze szpinakiem i posiekanymi ziołami. Dobrze wymieszaj, następnie dodaj jajko i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podziel mieszaninę na 4 równe części.
Etap 4 /6
Na czystej powierzchni roboczej rozłóż arkusz ciasta filo i posmaruj go roztopionym masłem na całej powierzchni. Połóż drugi arkusz filo na wierzchu i powtórz smarowanie masłem. Porcję nadzienia połóż na środku arkusza, najbliżej siebie. Złóż dwa rogi blisko siebie nad nadzieniem, a następnie delikatnie zwiń wszystko w rulon. Posmaruj roztopionym masłem i posyp sezamem. Powtórz ten proces, aby utworzyć pozostałe paszteciki.
Etap 5 /6
Umieść formę do pieczenia w OptiGrill przed jego włączeniem. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie w kolorze pomarańczowym za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po zakończeniu nagrzewania piecz rolady przez 20 minut.
Etap 6 /6
Po ugotowaniu przełóż paszteciki na półmisek i podawaj na gorąco.