Świąteczne makówki wg Jurka Sobieniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Świąteczne makówki wg Jurka Sobieniaka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 500 g Makaronu rurki

  • 2 Puszki masy makowej

  • 2 Jajka

  • 500 ml Mleka

  • 600 ml Woda

  • 40 g Cukru waniliowego

  • 40 ml Oleju

  • 2 Laski cynamonu

  • 2 Gwiazdki anyżu

  • 4 łyżka Cukru brązowego

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Masę makową wymieszaj z dwoma jajkami. Przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

Etap 2 /6

Na dno misy Cook4me wlej olej. Rurki makaronowe nadziej masą i ułóż pionowo na dnie misy.

Etap 3 /6

Całość zalej mieszanką mleka i wody wlewając po brzegach tak, aby nie zalać rurek. Pomiędzy rurki włóż dwie laski cynamonu i dwie gwiazdki anyżu, a z góry zasyp brązowym cukrem.

Etap 4 /6

Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 5 /6

Gotowe makówki ostudź. Następnie odwróć misę do góry dnem na talerz tak, aby makówki wypadły całą swoją objętością.

Etap 6 /6

Udekoruj dowolnie tartą czekoladą albo bitą śmietaną.