Aromatyczny kurczak i pieczone warzywa
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 0 min.Gotowanie 
- 15 min.Studzenie 
Składniki
2 osób
- Marynata do kurczaka: 
- 400 g Piersi kurczaka 
- 2 łyżka Oliwy 
- Sok z ½ cytryny 
- 1 łyżka Miodu 
- 2 łyżka Sosu sojowego 
- 1 łyżka Octu balsamicznego 
- 2 Ząbki czosnku 
- Sól i pieprz 
- Pozostałe składniki: 
- 1 Batat 
- 1 Mały brokuł 
- 2 łyżka Oliwy 
- 1 łyżeczka Czosnku w proszku 
- 1 łyżeczka Wędzonej papryki 
- Sól 
Akcesoria
- Grill 
- Wbudowana odlewana płyta grillowa 
- Płyta grillowa z odłączanym uchwytem 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Kurczaka pokrój na cieńsze fileciki. Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Zamarynuj kurczaka na minimum 15 minut lub nawet na całą noc.
Etap 2 /6
Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i oddziel różyczki. Wymieszaj warzywa z oliwą i przyprawami.
Etap 3 /6
Przełóż warzywa do AirFry’era, ustaw temperaturę na 170°C i czas na 30 minut. Jeśli chcesz, by warzywa się przyrumieniły, po upieczeniu podpiecz je jeszcze przez chwilę w 200°C.
Etap 4 /6
Wyjmij warzywa i włóż kurczaka. Piecz przez 10 min w programie grill w 200°C.
Etap 5 /6
Pozostałą z marynowania marynatę podgrzej w garnku, aby powstał sos.
Etap 6 /6
Gotowe danie polej sosem i posyp pietruszką. Smacznego!

