Babka ziemniaczana z białą kiełbasą i cebulą cukrową - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą i cebulą cukrową

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 18 min.
  • Czas przygotowania
    18 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Ugotowanych ziemniaków

  • 5 Jajek

  • 200 ml Śmietanki 30%

  • 0.5 łyżeczka Kurkumy

  • 2 Cebule białe

  • 400 g Białej surowej kiełbasy

  • 2 Gałązki rozmarynu

  • Soli

  • 200 ml Wody

Akcesoria

  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Ziemniaki trzemy na grubych oczkach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziemniaki i łączymy obie masy. Przekładamy do formy do pieczenia.

  • 500g Ugotowanych ziemniaków
  • 5 Jajek
  • 200ml Śmietanki 30%
  • 0.5łyżeczka Kurkumy
  • szczypta Soli
  • Forma do ciasta

Etap 2 /4

Włączamy smażenie. Kiełbasę układamy na brzegach misy. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i otarty z gałązki rozmaryn, szczyptę soli i wlewamy wodę.

  • 2 Cebule białe
  • 400g Białej surowej kiełbasy
  • 2 Gałązki rozmarynu
  • szczypta Soli
  • 200ml Wody

Etap 3 /4

Na wierzch wkładamy formę z masą ziemniaczaną. Gotujemy pod ciśnieniem przez 40 minut.

  • Forma do ciasta

Etap 4 /4

Gotową babę przekładamy na talerz, kroimy i polewamy sosem z białej kiełbaski i cebuli.