Barszcz biały
- Całkowity czas 38 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
350 g białej kiełbasy
250 g Kiełbasy (idealnie swojskiej)
2 marchewki
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 cebula
50 g selera
2 łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Koperek
Ziele angielskie, liść laurowy
3 łyżeczka Majeranku
Pieprz, sól
Garść suszonych grzybów
1.5 l Wody
2 łyżeczka chrzanu
Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Rozgrzewamy olej. Podsmażamy marchew, pietruszkę, seler i cebulę przez 4 minuty.
Etap 2 /5
Zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy pod ciśnieniem.
Etap 3 /5
Dodajemy pokrojone ziemniaki, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Gotujemy dalej.
Etap 4 /5
Dodajemy kiełbasy pokrojone w plasterki (można podsmażyć wcześniej na patelni Tefal). Gotujemy pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Dodajemy zakwas, chrzan, majeranek, natkę i resztę przypraw. Na koniec zabielamy zahartowaną śmietaną.