Bitki wołowe
Przepis według eliza91

Bitki wołowe

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 49 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    34 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 400 g łopatki wołowej

  • 2 cebule

  • 1 łyżka miodu

  • 300 ml bulionu mięsnego

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta tymianku

  • 1 szczypta rozmarynu

  • 1 szczypta papryki wędzonej

  • 1 szczypta pieprzu czarnego

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 liście szałwi

  • 3 łyżka whisky

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Łopatkę pokroić w cienkie plastry ok. 1 cm lub mogą być cieńsze. Pokrojone kawałki rozbić tłuczkiem i opruszyc pieprzem i solą z każdej strony. Tak przygotowane mieso najlepiej przełożyć do pojemnika i polać oliwą. Następnie zostawić na całą noc w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemjiku.

  • 400g łopatki wołowej
  • 1szczypta soli
  • 1szczypta pieprzu czarnego

Etap 2 /5

Mieso w temperaturze pokojowej obsmażamy w garnku z każdej strony i wyciągamy do pojemnika.

  • 400g łopatki wołowej

Etap 3 /5

Na pozostały w garnku tłuszcz, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Podsmażamy 2 minuty.

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku

Etap 4 /5

Do cebuli dodajemy łyżkę miodu i pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy.

  • 1łyżka miodu
  • 1szczypta tymianku
  • 1szczypta rozmarynu
  • 1szczypta papryki wędzonej
  • 4 liście szałwi

Etap 5 /5

Do cebuli wrzucamy mięso, mieszamy i zalewamy bulionem mięsnym i 3 łyżkami whisky. Następnie całość gotujemy przez 20 minut.

  • 300ml bulionu mięsnego
  • 3łyżka whisky