Chałka
Tefal
Przepis według Tefal

Chałka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

6 osób

  • 500 g Mąka pszenna

  • 25 cl Mleko w temperaturze pokojowej

  • 50 g Cukier

  • 21 g Świeże drożdże

  • 1 łyżka Skórka z cytryny lub 5 kropli aromatu z gorzkich migdałów

  • 1 Jajko

  • 75 g Masło

  • 1 szczypta Sól

  • 1 szczypta Cukier

  • 1 Jajko do posmarowania

  • 2 łyżka Cukier perłowy

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta
  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Lekko podgrzej mleko (ok. 1 min. 30 sek. w mikrofalówce) i wlej je do misy robota.

  • 25cl Mleko w temperaturze pokojowej

Etap 2 /13

Do misy robota dodaj cukier i pokruszone drożdże. Naciśnij "Start".

  • 50g Cukier
  • 21g Świeże drożdże
  • Trzepaczka flex

Etap 3 /13

Dodaj do misy robota skórkę z cytryny lub aromat z gorzkich migdałów oraz jajka. Naciśnij "Start".

  • 1łyżka Skórka z cytryny lub 5 kropli aromatu z gorzkich migdałów
  • 1 Jajko
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /13

Przesiej do misy robota mąkę, dodaj miękkie masło i sól. Naciśnij "Start".

  • 500g Mąka pszenna
  • 75g Masło
  • 1szczypta Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 5 /13

Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny - niech ciasto podwoi swoją objętość.

Etap 6 /13

Podziel ciasto na trzy pasma i zapleć je w warkocz.

Etap 7 /13

Warkocz ułóż po przekątnej na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 8 /13

W czystej misie robota umieść całe jajko, szczyptę cukru i soli. Naciśnij "Start" i upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły. Posmaruj mieszanką warkocz.

  • 1szczypta Sól
  • 1szczypta Cukier
  • 1 Jajko do posmarowania
  • Trzepaczka flex

Etap 9 /13

Możesz posypać ciasto cukrem perłowym.

  • 2łyżka Cukier perłowy

Etap 10 /13

Pozostaw warkocz do wyrośnięcia na 30 minut.

Etap 11 /13

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.

Etap 12 /13

Umieść blachę na środkowej wysokości piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.

Etap 13 /13

Warkocz powinien być ładnie zarumieniony.