Chrupiące udka z kurczaka
Tefal
Przepis według Tefal

Chrupiące udka z kurczaka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 30 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

4 osób

  • 3 cl Sos sojowy

  • 1 łyżka Sake

  • 1 łyżka Cukier

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżeczka Przyprawa pięciu smaków

  • 3 Cebulki dymki, grubo posiekane

  • 15 g Imbir

  • 4 Udka z kurczaka

  • 35 g Mąka

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W misce wymieszaj sos sojowy, sake, cukier, sól, pieprz, przyprawę pięciu smaków, cebulkę dymkę i imbir. Włóż udka kurczaka do woreczka do zamrażania i dodaj sos. Dobrze zamknij woreczek, usuwając jak najwięcej powietrza. Masuj woreczek kilka razy, aby całkowicie pokryć kurczaka sosem. Pozostaw w marynacie na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc w lodówce.

Etap 2 /4

Włóż dwa udka z kurczaka do naczynia. Wypełnij zbiornik wodą. Włóż standardową tacę do urządzenia i umieść na niej naczynie. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE na 30 minut.

  • Grill

Etap 3 /4

Nad tacą umieść duże sito. Po ugotowaniu wylej wodę z miski do gotowania. Włóż kurczaka do sita, pozostaw do ostygnięcia i osusz.

Etap 4 /4

Pokryj kurczaka mąką. Na tacy grillowej rozłóż arkusz papieru do pieczenia i włóż ją do urządzenia. Włóż udka z kurczaka do miski do gotowania, wybierz program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.