Tandoori udka z kurczaka
- Całkowity czas 2 godz. 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
12 Udko z kurczaka
2 łyżka Pasta tandoori
200 g Jogurt
2 Czosnek
1 łyżka Świeży imbir
1 Cytryna
Sól
Olej w sprayu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W dużym naczyniu wymieszaj pastę tandoori (lub sproszkowane przyprawy tandoori), jogurt, czosnek, imbir, sok cytrynowy i szczyptę soli, aby stworzyć marynatę. Dodaj udka z kurczaka do marynaty i upewnij się, że są dobrze pokryte. Przykryj i pozostaw do marynowania w lodówce przez co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc, aby smaki się przegryzły.
Etap 2 /6
Wyjmij udka z kurczaka z marynaty i wyrzuć nadmiar.
Etap 3 /6
Umieść udka w urządzeniu. Jeśli to możliwe, użyj oleju w sprayu, aby lekko natłuścić udka przed gotowaniem. Zamknij urządzenie i rozpocznij gotowanie.
Etap 4 /6
Przekręć udka w połowie czasu gotowania, aby równomiernie się ugotowały.
Etap 5 /6
Otwórz uchwyt obiema rękami, aby wyjąć udka z kurczaka.
Etap 6 /6
Podawaj tandoori udka z kurczaka z kawałkami cytryny, ryżem basmati i orzeźwiającym sosem raita. Smacznego!