Tandoori udka z kurczaka - przepisy Easy Fry XL Surface | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tandoori udka z kurczaka

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

4 osób

  • 12 Udko z kurczaka

  • 2 łyżka Pasta tandoori

  • 200 g Jogurt

  • 2 Czosnek

  • 1 łyżka Świeży imbir

  • 1 Cytryna

  • Sól

  • Olej w sprayu

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W dużym naczyniu wymieszaj pastę tandoori (lub sproszkowane przyprawy tandoori), jogurt, czosnek, imbir, sok cytrynowy i szczyptę soli, aby stworzyć marynatę. Dodaj udka z kurczaka do marynaty i upewnij się, że są dobrze pokryte. Przykryj i pozostaw do marynowania w lodówce przez co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc, aby smaki się przegryzły.

  • 12 Udko z kurczaka
  • 2łyżka Pasta tandoori
  • 200g Jogurt
  • 2 Czosnek
  • 1łyżka Świeży imbir
  • 1 Cytryna
  • Sól

Etap 2 /6

Wyjmij udka z kurczaka z marynaty i wyrzuć nadmiar.

Etap 3 /6

Umieść udka w urządzeniu. Jeśli to możliwe, użyj oleju w sprayu, aby lekko natłuścić udka przed gotowaniem. Zamknij urządzenie i rozpocznij gotowanie.

  • Olej w sprayu

Etap 4 /6

Przekręć udka w połowie czasu gotowania, aby równomiernie się ugotowały.

Etap 5 /6

Otwórz uchwyt obiema rękami, aby wyjąć udka z kurczaka.

Etap 6 /6

Podawaj tandoori udka z kurczaka z kawałkami cytryny, ryżem basmati i orzeźwiającym sosem raita. Smacznego!