Udka z kurczaka w stylu buffalo
- Całkowity czas 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
5 szt. Udek z kurczaka (pałek)
100 g Masła
3 łyżka Sosu sriracha (opcjonalnie tabasco)
2 łyżka Octu winnego białego
1 łyżka Sosu worchester
0.5 łyżeczka Czosnku mielonego
0.5 łyżeczka Papryki ostrej
2 łyżka Miodu
0.5 łyżeczka Soli
1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka Papryki słodkiej
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Pierwszy krok to „zblanszowanie” udek, czyli powolne sparzenie mięsa. W tym celu w osobnym rondelku wstaw wodę do gotowania (ilość tylko do przykrycia mięsa).
Etap 2 /11
Wodę posól kilkoma łyżeczkami soli tak, aby była dobrze słona, ale nie przesolona.
Etap 3 /11
Gdy woda zacznie wrzeć przykręć palnik na minimum i włóż do gorącej wody udka. Udka mają się powoli parzyć bez bulgotania (ok. 20 minut).
Etap 4 /11
Gdy udka się parzą, wykonaj marynatę. Najpierw rozpuść masło w rondelku.
Etap 5 /11
Rozpuszczone masło przelej do większej miski (muszą się tam zmieścić udka).
Etap 6 /11
Do masła dodaj przyprawy, ocet, sosy i miód. Całość dokładnie wymieszaj rózgą.
Etap 7 /11
Sparzone udka wyjmij z wody i przełóż do miski z marynatą.
Etap 8 /11
Całość dokładnie wymieszaj tak, aby marynata oblepiła udka. Jeśli chcesz możesz zostawić mięso na dłużej w marynacie lub piec je od razu.
Etap 9 /11
Przełóż udka do misy Cook4me. Nałóż pokrywę Extra Crisp.
Etap 10 /11
Piecz przez 20 minut w 200 stopniach lub programie 1. Piecz do złotego koloru. W połowie czasu unieś pokrywę i zamieszaj.
Etap 11 /11
Podawaj solidnie oblane marynatą z pieczenia z dodatkiem ryżu lub grubych frytek. Smacznego!
