Udka z kurczaka w pomarańczach z goździkami i imbirem - przepisy Cook4Me | Tefal
Gracja Wojtaszewska
Przepis według Gracja Wojtaszewska

Udka z kurczaka w pomarańczach z goździkami i imbirem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 700 g Udek z kurczaka bez skóry i bez kości (luzowane)

  • 1 Cebula szalotka

  • 5 Ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka Startego imbiru

  • 2 łyżka Miodu

  • 2 łyżka Sosu sojowego

  • 100 ml Soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze)

  • Z ½ cytryny

  • 1 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka Ostrej papryki

  • 3 Goździki

  • 50 g Masła

  • 2 łyżka Oliwy

  • Żurawiny i rodzynek

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Cebulę drobno posiekaj i przełóż ją do miski razem ze wszystkimi składnikami do marynaty (oprócz suszonych owoców). Zamarynuj udka z kurczaka przez minimum 30 minut, najlepiej na kilka godzin.

  • 700g Udek z kurczaka bez skóry i bez kości (luzowane)
  • 1 Cebula szalotka
  • 5 Ząbków czosnku
  • 1łyżeczka Startego imbiru
  • 2łyżka Miodu
  • 2łyżka Sosu sojowego
  • 100ml Soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze)
  • sok Z ½ cytryny
  • 1łyżeczka Wędzonej papryki
  • 1łyżeczka Ostrej papryki
  • 3 Goździki

Etap 2 /3

W Cook4me włącz mocne smażenie. Do rozgrzanej misy dodaj masło i olej, włóż udka (bez marynaty) i podsmaż je z każdej strony. Następnie wlej pozostałą marynatę i dodaj żurawinę i rodzynki.

  • 50g Masła
  • 2łyżka Oliwy
  • garść Żurawiny i rodzynek

Etap 3 /3

Gotuj pod ciśnieniem przez 40 minut. Po tym czasie udka są gotowe do podania.