Udka z kurczaka w pomarańczach z goździkami i imbirem
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 g Udek z kurczaka bez skóry i bez kości (luzowane)
1 Cebula szalotka
5 Ząbków czosnku
1 łyżeczka Startego imbiru
2 łyżka Miodu
2 łyżka Sosu sojowego
100 ml Soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze)
Z ½ cytryny
1 łyżeczka Wędzonej papryki
1 łyżeczka Ostrej papryki
3 Goździki
50 g Masła
2 łyżka Oliwy
Żurawiny i rodzynek
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Cebulę drobno posiekaj i przełóż ją do miski razem ze wszystkimi składnikami do marynaty (oprócz suszonych owoców). Zamarynuj udka z kurczaka przez minimum 30 minut, najlepiej na kilka godzin.
Etap 2 /3
W Cook4me włącz mocne smażenie. Do rozgrzanej misy dodaj masło i olej, włóż udka (bez marynaty) i podsmaż je z każdej strony. Następnie wlej pozostałą marynatę i dodaj żurawinę i rodzynki.
Etap 3 /3
Gotuj pod ciśnieniem przez 40 minut. Po tym czasie udka są gotowe do podania.
