Chrupiące ziemniaki z sosem z pieczonego czosnku - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chrupiące ziemniaki z sosem z pieczonego czosnku

Review 2 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 20 goździk Czosnek

  • 3 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 700 g Ziemniak

  • 1 goździk Czosnek

  • 1 gałąź Rozmaryn

  • 3 łyżka Olej słonecznikowy

  • 1 łyżeczka Mąka kukurydziana

  • Sól

  • 1 Żółtko

  • 1 łyżka Musztarda

  • 18 cl Olej słonecznikowy

  • 1 łyżka Sok z cytryny

  • 1 łyżka Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Zrób konfiturę czosnkową. Nieobrane ząbki włóż do miski i polej jedną trzecią oliwy z oliwek. Umieść ząbki czosnku w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 20goździk Czosnek
  • 3łyżeczka Oliwa z oliwek

Etap 2 /8

Obierz nożem i usuń miąższ. Odłóż na bok.

  • 20goździk Czosnek

Etap 3 /8

Umyj ziemniaki. Napełnij zbiornik na wodę. Umieść ziemniaki w Easy Fry ze standardową blacna standardowej tacy i uruchom program PARA w temperaturze 100°C na 15 minut.

  • 700g Ziemniak

Etap 4 /8

W międzyczasie posiekaj pozostały obrany ząbek czosnku. Drobno posiekaj rozmaryn. W dość dużej misce wymieszaj czosnek, rozmaryn, pozostałą oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, mąkę kukurydzianą i sól.

  • 3łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 1goździk Czosnek
  • 1gałąź Rozmaryn
  • 3łyżka Olej słonecznikowy
  • 1łyżeczka Mąka kukurydziana
  • Sól

Etap 5 /8

Wyjmij ziemniaki z Easy Fry i pozostaw je do ostygnięcia. Przekrój je wzdłuż na ćwiartki. Dodaj je do miski z mieszanką oleju i ziół. Dobrze wymieszaj.

  • 3łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 700g Ziemniak
  • 1goździk Czosnek
  • 1gałąź Rozmaryn
  • 3łyżka Olej słonecznikowy
  • 1łyżeczka Mąka kukurydziana
  • Sól

Etap 6 /8

Wylej wodę z gotowania. Umieść dobrze obsmażone ziemniaki w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 30 minut.

  • 700g Ziemniak

Etap 7 /8

W międzyczasie przygotuj majonez czosnkowy. W małej misce wymieszaj żółtko i musztardę, a następnie skrop olejem. Po wmieszaniu całej oliwy dodaj sok z cytryny, wodę i pulpę konfitowaną z czosnku. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj mieszaninę, aż uzyskasz gładki sos. Jeśli nie masz blendera ręcznego, wymieszaj go łyżką.

  • 20goździk Czosnek
  • 1 Żółtko
  • 1łyżka Musztarda
  • 18cl Olej słonecznikowy
  • 1łyżka Sok z cytryny
  • 1łyżka Woda

Etap 8 /8

Wyłóż na talerz ziemniaki i sos i podawaj.

  • 700g Ziemniak