Chrupiące ziemniaki z sosem z pieczonego czosnku
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
20 goździk Czosnek
3 łyżeczka Oliwa z oliwek
700 g Ziemniak
1 goździk Czosnek
1 gałąź Rozmaryn
3 łyżka Olej słonecznikowy
1 łyżeczka Mąka kukurydziana
Sól
1 Żółtko
1 łyżka Musztarda
18 cl Olej słonecznikowy
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Zrób konfiturę czosnkową. Nieobrane ząbki włóż do miski i polej jedną trzecią oliwy z oliwek. Umieść ząbki czosnku w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /8
Obierz nożem i usuń miąższ. Odłóż na bok.
Etap 3 /8
Umyj ziemniaki. Napełnij zbiornik na wodę. Umieść ziemniaki w Easy Fry ze standardową blacna standardowej tacy i uruchom program PARA w temperaturze 100°C na 15 minut.
Etap 4 /8
W międzyczasie posiekaj pozostały obrany ząbek czosnku. Drobno posiekaj rozmaryn. W dość dużej misce wymieszaj czosnek, rozmaryn, pozostałą oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, mąkę kukurydzianą i sól.
Etap 5 /8
Wyjmij ziemniaki z Easy Fry i pozostaw je do ostygnięcia. Przekrój je wzdłuż na ćwiartki. Dodaj je do miski z mieszanką oleju i ziół. Dobrze wymieszaj.
Etap 6 /8
Wylej wodę z gotowania. Umieść dobrze obsmażone ziemniaki w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 30 minut.
Etap 7 /8
W międzyczasie przygotuj majonez czosnkowy. W małej misce wymieszaj żółtko i musztardę, a następnie skrop olejem. Po wmieszaniu całej oliwy dodaj sok z cytryny, wodę i pulpę konfitowaną z czosnku. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj mieszaninę, aż uzyskasz gładki sos. Jeśli nie masz blendera ręcznego, wymieszaj go łyżką.
Etap 8 /8
Wyłóż na talerz ziemniaki i sos i podawaj.