Chrupiące ziemniaki z sosem z pieczonego czosnku
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
SKŁADNIKI ZIEMNIAKÓW:
700 g Młode ziemniaki
1 Czosnek
1 gałązka Rozmaryn
3 łyżka Olej słonecznikowy
1 łyżeczka Mąka kukurydziana
Sól
SKŁADNIKI SOSU:
20 Czosnek
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 Żółtko
1 łyżka Musztarda
180 ml Olej słonecznikowego
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj pieczony czosnek. Umieść nieobrane goździki w naczyniu i posmaruj je oliwą z oliwek.
Etap 2 /8
Umieść je w urządzeniu wyposażonym w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 3 /8
Za pomocą noża obierz goździki i wyciśnij miąższ. Odłożyć na bok.
Etap 4 /8
Ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki o długości około 1,5 cm każda.
Etap 5 /8
Drobno posiekaj obrany ząbek czosnku i rozmaryn. W salaterce wymieszaj pokrojone ziemniaki, czosnek, rozmaryn, olej słonecznikowy, mąkę kukurydzianą i sól.
Etap 6 /8
Umieść je w urządzeniu wyposażonym w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 7 /8
W międzyczasie przygotuj majonez z pieczonym czosnkiem. W małym naczyniu ubij żółtko z musztardą, następnie ciągłym strumieniem dodawać olej słonecznikowy w celu zemulgowania majonezu. Gdy już cała oliwa się połączy, dodajemy sok z cytryny, wodę i prażoną miąższ czosnku. Użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować, aż masa będzie gładka i kremowa. Jeśli nie masz blendera zanurzeniowego, wymieszaj dokładnie łyżką.
Etap 8 /8
Podawaj ziemniaki i sos oddzielnie i ciesz się smakiem.