Ciasto śliwkowe z kruszonką
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto śliwkowe z kruszonką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 200 g Masło

  • 200 g Cukier

  • 8 g Cukier waniliowy

  • 4 Żółtka jajek

  • 400 g Mąka pszenna

  • 650 g Śliwki

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /7

W osobnej misce wymieszaj łyżką roztopione masło z cukrem i cukrem waniliowym.

  • 200g Masło
  • 200g Cukier
  • 8g Cukier waniliowy

Etap 2 /7

Do misy robota dodaj żółtka i mąkę. Naciśnij "Start".

  • 4 Żółtka jajek
  • 400g Mąka pszenna
  • Ubijaczka

Etap 3 /7

Do mieszanki jajeczno-mącznej znajdującej się w misie robota dodaj mieszankę maślano-cukrową i naciśnij "Start".

  • Ubijaczka

Etap 4 /7

Włóż 3/4 kruchego ciasta do wysmarowanej tłuszczem formy i rozprowadź łyżką, tak aby powstał spód ciasta.

Etap 5 /7

Wydrylowane i przekrojone na pół śliwki rozłóż obok siebie na spodzie ciasta. Śliwki nie powinny na siebie nachodzić.

  • 650g Śliwki

Etap 6 /7

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozłóż pozostałe kruche ciasto na śliwkach.

Etap 7 /7

Ciasto piecz przez ok. 45 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryj ciasto folią aluminiową tak, aby kruszonka nie stała się zbyt brązowa.