Ciasto Brioche
- Całkowity czas 27 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 26 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
160 g Masło półsłone
5 cl mleko
14 g Świeże drożdże piekarskie
4 Jajka
420 g Mąka
3 g Sól
60 g Cukier
1 Żółtko jajka
Cukier perłowy
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Uważaj, przyrządzenie tego ciasta wymaga od 12 do 24 godzin przygotowania.
Etap 2 /12
Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta i pokrój je w osobnej misce. Możesz również włożyć go do mikrofalówki na 5–10 sekund, aby lekko zmiękło (ale nie roztopiło się).
160g Masło półsłone
Etap 3 /12
Umieść mleko w misie urządzenia i pozostaw drożdże do rozpuszczenia przez 5 minut.
5cl mleko 14g Świeże drożdże piekarskie
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 4 /12
Dodaj jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy, a następnie naciśnij "Start".
5cl mleko 14g Świeże drożdże piekarskie 4 Jajka 420g Mąka 3g Sól 60g Cukier
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 5 /12
Ponownie naciśnij "Start" i dodawaj pojedynczo kawałki masła. Poczekaj aż każdy kawałek masła dobrze się połączy, zanim dodasz następny.
160g Masło półsłone
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 6 /12
Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 7 /12
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Etap 8 /12
Przerób ciasto, uderzając je 5–6 razy w misce. Następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na noc w lodówce.
Etap 9 /12
Foremkę do brioche wysmaruj masłem i posyp mąką. Lekko ugniataj ciasto w dłoniach, aby je ogrzać.
Etap 10 /12
Podziel ciasto na 6 kulek o równej wadze. Włóż je do formy i odstaw w ciepłe miejsce na 2–3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 11 /12
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 12 /12
Brioszki posmaruj żółtkiem, posyp cukrem pudrem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
1 Żółtko jajka Cukier perłowy