Ciasto Brioche - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto Brioche

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 27 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    26 godz.

Składniki

8 osób

  • 160 g Masło półsłone

  • 5 cl mleko

  • 14 g Świeże drożdże piekarskie

  • 4 Jajka

  • 420 g Mąka

  • 3 g Sól

  • 60 g Cukier

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Uważaj, przyrządzenie tego ciasta wymaga od 12 do 24 godzin przygotowania.

Etap 2 /9

Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta i pokrój je w osobnej misce. Możesz również włożyć go do mikrofalówki na 5–10 sekund, aby lekko zmiękło (ale nie roztopiło się).

  • 160g Masło półsłone

Etap 3 /9

Umieść mleko w misie urządzenia i pozostaw drożdże do rozpuszczenia przez 5 minut.

  • 5cl mleko
  • 14g Świeże drożdże piekarskie
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /9

Dodaj jajka, mąkę, sól i cukier, a następnie naciśnij "Start".

  • 5cl mleko
  • 14g Świeże drożdże piekarskie
  • 4 Jajka
  • 420g Mąka
  • 3g Sól
  • 60g Cukier
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 5 /9

Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 6 /9

Ponownie naciśnij "Start" i dodawaj pojedynczo kawałki masła. Poczekaj aż każdy kawałek masła dobrze się połączy, zanim dodasz następny.

  • 160g Masło półsłone
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 7 /9

Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 8 /9

Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

Etap 9 /9

Przerób ciasto, uderzając je 5–6 razy w misce. Następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na noc w lodówce.