Ciasto Brioche
- Całkowity czas 27 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 26 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
160 g Masło półsłone
5 cl mleko
14 g Świeże drożdże piekarskie
4 Jajka
420 g Mąka
3 g Sól
60 g Cukier
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Uważaj, przyrządzenie tego ciasta wymaga od 12 do 24 godzin przygotowania.
Etap 2 /9
Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta i pokrój je w osobnej misce. Możesz również włożyć go do mikrofalówki na 5–10 sekund, aby lekko zmiękło (ale nie roztopiło się).
Etap 3 /9
Umieść mleko w misie urządzenia i pozostaw drożdże do rozpuszczenia przez 5 minut.
Etap 4 /9
Dodaj jajka, mąkę, sól i cukier, a następnie naciśnij "Start".
Etap 5 /9
Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".
Etap 6 /9
Ponownie naciśnij "Start" i dodawaj pojedynczo kawałki masła. Poczekaj aż każdy kawałek masła dobrze się połączy, zanim dodasz następny.
Etap 7 /9
Otwórz głowicę i za pomocą łopatki podnieś ciasto z dna miski. Następnie zamknij głowicę i naciśnij "Start".
Etap 8 /9
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Etap 9 /9
Przerób ciasto, uderzając je 5–6 razy w misce. Następnie przykryj czystą ściereczką i pozostaw na noc w lodówce.