Ciasto z kapustą i jajkiem - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto z kapustą i jajkiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 15 min.
  • Studzenie
    1 godz. 20 min.

Składniki

6 osób

  • 22 cl Mleko 3,2%

  • 1 łyżka Mąka pszenna

  • 40 g Cukier

  • 6 g Suche drożdże

  • 400 g Mąka pszenna

  • 50 g Masło

  • 1 Jajko

  • 1 szczypta Sól

  • 1 Żółtko

  • 750 g Kapusta

  • 1 Cebula

  • 150 g Masło

  • 3 cl Olej roślinny

  • 5 Gotowane jajka

  • 20 cl Śmietana 20%

  • 1 szczypta Sól

  • 1 szczypta Pieprz

  • 1 Żółtko

  • 3 cl Mleko 3,2%

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta
  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /20

Podgrzej mleko w rondelku do 30-35 stopni.

  • 22cl Mleko 3,2%

Etap 2 /20

Cukier, 1 łyżkę mąki i drożdże rozpuścić w mleku i odstaw w ciepłe miejsce na 12-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się piana bąbelków.

  • 22cl Mleko 3,2%
  • 1łyżka Mąka pszenna
  • 40g Cukier
  • 6g Suche drożdże

Etap 3 /20

Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski.

  • 400g Mąka pszenna

Etap 4 /20

Rozpuść masło w rondelku.

  • 50g Masło

Etap 5 /20

W misie robota umieść jajko. Naciśnij Start'

  • 1 Jajko
  • Trzepaczka flex

Etap 6 /20

Do masy jajecznej wlej mąkę, mleko z drożdżami, masło i szczyptę soli. Naciśnij Start'

  • 1szczypta Sól
  • Trzepaczka flex

Etap 7 /20

Za pomocą szpatułki usuń ciasto ze ścianek naczynia miksującego. Naciśnij Start'

  • Trzepaczka flex

Etap 8 /20

Ciasto przełóż do osobnej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.

Etap 9 /20

Kapustę pokrój w paski o szerokości 5-6 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  • 750g Kapusta
  • 1 Cebula

Etap 10 /20

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym.

  • 3cl Olej roślinny

Etap 11 /20

Kapustę smaż osobno na maśle przez 20 minut.

  • 150g Masło

Etap 12 /20

Wymieszaj kapustę z cebulą.

Etap 13 /20

Ugotowane jajko pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z farszem z kapusty. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

  • 5 Gotowane jajka
  • 20cl Śmietana 20%
  • 1szczypta Sól
  • 1szczypta Pieprz

Etap 14 /20

Oddziel ćwiartkę ciasta i odłóż na bok. Rozwałkuj pozostałą część ciasto na okrąg szerszy niż forma do pieczenia o 2-3 cm.

Etap 15 /20

Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Rozłóż farsz na powierzchni ciasta.

Etap 16 /20

Z pozostałej części ciasta wytnij paski i ułóż na wierzchu nadzienia kratkę.

Etap 17 /20

Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Etap 18 /20

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Etap 19 /20

Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 40-45 minut z termoobiegiem.

Etap 20 /20

Piecz w 160 stopniach przez 25-30 minut. 3 minuty przed końcem posmaruj ciasto mieszanką żółtka i mleka. Na koniec przykryj ciasto folią.

  • 1 Żółtko
  • 3cl Mleko 3,2%