Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
400 g Kapusty kiszonej
50 g Suszonych grzybów
150 g Wody z namaczania grzybów
100 g Cebuli białej
4 łyżka Oleju rzepakowego
1 liść Laurowy
1 łyżeczka Soli
2 szczypta Kminku mielonego
2 szczypta Pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka Cukru białego
Składniki na ciasto:
420 g Mąki pszennej
1 Jajko
60 ml Wody
180 g Masła
0.5 łyżeczka Soli
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Kapustę kiszoną (bez płukania) drobno posiekaj.
Etap 2 /12
Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut. Odcedź grzyby, zachowując 150 g wody z moczenia, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Etap 3 /12
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Etap 4 /12
Włącz średnie smażenie. W misie umieść olej, cebulę i grzyby. Smaż przez 5 minut, mieszając.
Etap 5 /12
Dodaj kapustę kiszoną, wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, kminek, pieprz, sól oraz cukier.
Etap 6 /12
Gotuj pod ciśnieniem przez 14 minut.
Etap 7 /12
Gotowy farsz pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie porcjuj na kulki po około 30 g.
Etap 8 /12
Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę, jajko, wodę, masło i sól na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).
Etap 9 /12
Zawiń ciasto w folię i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Etap 10 /12
Rozwałkuj ciasto cienko i wycinaj krążki o średnicy 8–10 cm. Nadziewaj farszem i dokładnie zlepiaj pierogi.
Etap 11 /12
Przed pieczeniem posmaruj pierogi mlekiem lub mieszanką mleka i jajka.
Etap 12 /12
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Możesz również użyć nakładki Extra Crisp i upiec pierogi na złoty kolor.
