Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 400 g Kapusty kiszonej

  • 50 g Suszonych grzybów

  • 150 g Wody z namaczania grzybów

  • 100 g Cebuli białej

  • 4 łyżka Oleju rzepakowego

  • 1 liść Laurowy

  • 1 łyżeczka Soli

  • 2 szczypta Kminku mielonego

  • 2 szczypta Pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżka Cukru białego

  • Składniki na ciasto:

  • 420 g Mąki pszennej

  • 1 Jajko

  • 60 ml Wody

  • 180 g Masła

  • 0.5 łyżeczka Soli

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Kapustę kiszoną (bez płukania) drobno posiekaj.

  • 400g Kapusty kiszonej

Etap 2 /12

Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut. Odcedź grzyby, zachowując 150 g wody z moczenia, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

  • 50g Suszonych grzybów

Etap 3 /12

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

  • 100g Cebuli białej

Etap 4 /12

Włącz średnie smażenie. W misie umieść olej, cebulę i grzyby. Smaż przez 5 minut, mieszając.

  • 50g Suszonych grzybów
  • 100g Cebuli białej
  • 4łyżka Oleju rzepakowego

Etap 5 /12

Dodaj kapustę kiszoną, wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, kminek, pieprz, sól oraz cukier.

  • 400g Kapusty kiszonej
  • 150g Wody z namaczania grzybów
  • 1liść Laurowy
  • 1łyżeczka Soli
  • 2szczypta Kminku mielonego
  • 2szczypta Pieprzu czarnego mielonego
  • 1łyżka Cukru białego

Etap 6 /12

Gotuj pod ciśnieniem przez 14 minut.

Etap 7 /12

Gotowy farsz pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie porcjuj na kulki po około 30 g.

Etap 8 /12

Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę, jajko, wodę, masło i sól na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).

  • 420g Mąki pszennej
  • 1 Jajko
  • 60ml Wody
  • 180g Masła
  • 0.5łyżeczka Soli

Etap 9 /12

Zawiń ciasto w folię i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Etap 10 /12

Rozwałkuj ciasto cienko i wycinaj krążki o średnicy 8–10 cm. Nadziewaj farszem i dokładnie zlepiaj pierogi.

Etap 11 /12

Przed pieczeniem posmaruj pierogi mlekiem lub mieszanką mleka i jajka.

Etap 12 /12

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Możesz również użyć nakładki Extra Crisp i upiec pierogi na złoty kolor.