Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

25 sztuki

  • Składniki na farsz:

  • 800 g Kapusty kiszonej

  • 100 g Suszonych grzybów

  • 300 ml Wody z namaczania grzybów

  • 200 g Cebuli białej

  • 120 ml Oleju rzepakowego (8 łyżek)

  • 2 Liście laurowe

  • 1 łyżeczka Soli

  • 2 szczypta Kminku mielonego

  • 2 szczypta Pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżka Cukru

  • Składniki na ciasto:

  • 1 kg Mąki pszennej

  • 170 g Masła

  • 400 ml Gorącej wody

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Kapustę kiszoną (bez płukania) pokrój na mniejsze kawałki.

  • 800g Kapusty kiszonej

Etap 2 /13

Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej ok. 500 ml gorącej wody i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, zachowując 300 ml wody z moczenia.

  • 100g Suszonych grzybów

Etap 3 /13

Grzyby pokrój w paski lub drobniejsze kawałki.

Etap 4 /13

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

  • 200g Cebuli białej

Etap 5 /13

Do misy Cook4me dodaj olej, cebulę oraz grzyby.

  • 100g Suszonych grzybów
  • 200g Cebuli białej
  • 120ml Oleju rzepakowego (8 łyżek)

Etap 6 /13

Włącz średnie smażenie i smaż składniki przez 5 minut, mieszając.

Etap 7 /13

Dodaj do misy kapustę kiszoną, wodę z namaczania grzybów, liście laurowe, sól, pieprz, kminek oraz cukier.

  • 800g Kapusty kiszonej
  • 300ml Wody z namaczania grzybów
  • 2 Liście laurowe
  • 1łyżeczka Soli
  • 2szczypta Kminku mielonego
  • 2szczypta Pieprzu czarnego mielonego
  • 1łyżka Cukru

Etap 8 /13

Wymieszaj całość i gotuj pod ciśnieniem przez 14 minut.

Etap 9 /13

Gotowy farsz pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie podziel na porcje po ok. 30 g, co ułatwi lepienie pierogów.

Etap 10 /13

Przygotowanie ciasta: mąkę, masło i wodę wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

  • 1kg Mąki pszennej
  • 170g Masła
  • 400ml Gorącej wody

Etap 11 /13

Przykryj ciasto i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Etap 12 /13

Następnie rozwałkuj cienko, wycinaj krążki i lep pierogi z przygotowanym farszem.

Etap 13 /13

Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.