Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
25 sztuki
Składniki na farsz:
800 g Kapusty kiszonej
100 g Suszonych grzybów
300 ml Wody z namaczania grzybów
200 g Cebuli białej
120 ml Oleju rzepakowego (8 łyżek)
2 Liście laurowe
1 łyżeczka Soli
2 szczypta Kminku mielonego
2 szczypta Pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka Cukru
Składniki na ciasto:
1 kg Mąki pszennej
170 g Masła
400 ml Gorącej wody
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Kapustę kiszoną (bez płukania) pokrój na mniejsze kawałki.
Etap 2 /13
Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej ok. 500 ml gorącej wody i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, zachowując 300 ml wody z moczenia.
Etap 3 /13
Grzyby pokrój w paski lub drobniejsze kawałki.
Etap 4 /13
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Etap 5 /13
Do misy Cook4me dodaj olej, cebulę oraz grzyby.
Etap 6 /13
Włącz średnie smażenie i smaż składniki przez 5 minut, mieszając.
Etap 7 /13
Dodaj do misy kapustę kiszoną, wodę z namaczania grzybów, liście laurowe, sól, pieprz, kminek oraz cukier.
Etap 8 /13
Wymieszaj całość i gotuj pod ciśnieniem przez 14 minut.
Etap 9 /13
Gotowy farsz pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie podziel na porcje po ok. 30 g, co ułatwi lepienie pierogów.
Etap 10 /13
Przygotowanie ciasta: mąkę, masło i wodę wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Etap 11 /13
Przykryj ciasto i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Etap 12 /13
Następnie rozwałkuj cienko, wycinaj krążki i lep pierogi z przygotowanym farszem.
Etap 13 /13
Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
