Cukiniowe placki z grillowaną dynią
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Cukinie
1 Cebula dymka
500 g Dynia piżmowa
1 łyżeczka Papryka
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1.5 łyżka Neutralny olej
Sól, pieprz
85 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 Jajka
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umyj i zetrzyj na tarce cukinie. Włóż je do sita, dodaj sól i pozostaw do odsączenia na co najmniej 10 minut. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 2 /7
Umyj i drobno posiekaj świeżą cebulę, a następnie odstaw ja na bok.
Etap 3 /7
Obierz kabaczka i pokrój go na kostki o grubości 2–3 cm. Włóż go do miski wraz z papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, 2/3 oleju i solą. Wymieszaj, pokryj całą dynię, a następnie nadziej kawałki na szpikulce. Włóż szaszłyki do formy do pieczenia.
Etap 4 /7
Włóż akcesorium do OptiGrill, a następnie włącz urządzenie i zamknij pokrywkę. Włącz grill. Wybierz program Manualny, wybierz kolor czerwony i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 5 minut.
Etap 5 /7
W międzyczasie wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj jajka i pozostały olej. Ubijaj, aż ciasto zrobi się gładkie. Ściśnij w rękach starte cukinie, aby wycisnąć jak najwięcej płynu, a następnie dodaj je do ciasta wraz ze świeżą cebulą i wymieszaj wszystko.
Etap 6 /7
Po zakończeniu gotowania w trybie Piekarnik włącz grilla w trybie Kompletny posiłek i ustaw termostat na 4. Obróć dyniowe szaszłyki i wlej 4 duże pełne łyżki ciasta na płytę grillową. Piecz przez 5 minut, a następnie obróć naleśniki i piecz przez kolejne 5 minut. Połóż na talerzu i odstaw na bok, a następnie zrób to samo z pozostałym ciastem i ponownie obróć szaszłyki.
Etap 7 /7
Serwuj ciepłe.