Pieczone placki z kaszy jaglanej i dyni
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
0.75 c Kaszy jaglanej (100 g)
0.5 c Dyni (80 g)
1 Jajko (60 g)
1 łyżeczka Miodu (10 g)
1 szczypta Cynamonu (1 g)
4 łyżka Jogurtu naturalnego (80 g)
1 łyżeczka Erytrytolu (5 g)
1 łyżeczka Oleju (5 g)
1 łyżka Mąki pełnoziarnistej (10 g)
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
Etap 2 /8
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj na parze lub w małej ilości wody, aż będzie miękka (ok. 10-12 minut).
Etap 3 /8
Ugotowaną dynię zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę.
Etap 4 /8
W misce wymieszaj kaszę, dynię, jajko, miód, cynamon, mąkę i olej, aż powstanie spójna masa.
Etap 5 /8
Z masy formuj 4 placki o grubości ok. 1–1,5 cm.
Etap 6 /8
Koszyk air fryera delikatnie natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
Etap 7 /8
Piecz w 180°C przez 12 minut, w połowie pieczenia obróć placki.
Etap 8 /8
Podawaj z jogurtem naturalnym i erytrytolem.
