Pieczone placki z kaszy jaglanej i dyni - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pieczone placki z kaszy jaglanej i dyni

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 0.75 c Kaszy jaglanej (100 g)

  • 0.5 c Dyni (80 g)

  • 1 Jajko (60 g)

  • 1 łyżeczka Miodu (10 g)

  • 1 szczypta Cynamonu (1 g)

  • 4 łyżka Jogurtu naturalnego (80 g)

  • 1 łyżeczka Erytrytolu (5 g)

  • 1 łyżeczka Oleju (5 g)

  • 1 łyżka Mąki pełnoziarnistej (10 g)

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.

  • 0.75c Kaszy jaglanej (100 g)

Etap 2 /8

Dynię pokrój w kostkę i ugotuj na parze lub w małej ilości wody, aż będzie miękka (ok. 10-12 minut).

  • 0.5c Dyni (80 g)

Etap 3 /8

Ugotowaną dynię zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę.

Etap 4 /8

W misce wymieszaj kaszę, dynię, jajko, miód, cynamon, mąkę i olej, aż powstanie spójna masa.

  • 0.75c Kaszy jaglanej (100 g)
  • 0.5c Dyni (80 g)
  • 1 Jajko (60 g)
  • 1łyżeczka Miodu (10 g)
  • 1szczypta Cynamonu (1 g)
  • 1łyżeczka Oleju (5 g)
  • 1łyżka Mąki pełnoziarnistej (10 g)

Etap 5 /8

Z masy formuj 4 placki o grubości ok. 1–1,5 cm.

Etap 6 /8

Koszyk air fryera delikatnie natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.

Etap 7 /8

Piecz w 180°C przez 12 minut, w połowie pieczenia obróć placki.

Etap 8 /8

Podawaj z jogurtem naturalnym i erytrytolem.

  • 4łyżka Jogurtu naturalnego (80 g)
  • 1łyżeczka Erytrytolu (5 g)