Czekoladowa szarlotka z gruszek
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowa szarlotka z gruszek

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 8 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    8 godz.

Składniki

8 osób

  • 265 g Ciemna czekolada do pieczenia

  • 6 Jajka

  • 775 g Gruszki konserwowe w syropie

  • 30 Herbatniki biszkoptowe

  • 80 g Wiórki z gorzkiej czekolady

  • 80 g Płatki migdałowe

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /16

Pokrój czekoladę na małe kawałki i delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej, regularnie mieszając do osiągnięcia gładkiej i lejącej konsystencji. Zdejmij z ognia.

  • 265g Ciemna czekolada do pieczenia

Etap 2 /16

Oddziel białka od żółtek.

  • 6 Jajka

Etap 3 /16

Dodaj białka do misy robota. Naciśnij Start'.

  • 6 Jajka
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /16

W misie robota wymieszaj szpatułką żółtka i roztopioną czekoladę.

  • 265g Ciemna czekolada do pieczenia
  • 6 Jajka

Etap 5 /16

Bardzo delikatnie wymieszaj dużą łyżkę białek z mieszanką czekolady i żółtek.

  • 265g Ciemna czekolada do pieczenia
  • 6 Jajka

Etap 6 /16

Następnie stopniowo dodawaj pozostałe białka, delikatnie mieszając do uzyskania musu. Odłóż na bok.

  • 6 Jajka

Etap 7 /16

Zbierz syrop z gruszek, przełóż go do misy i odsącz gruszki.

  • 775g Gruszki konserwowe w syropie

Etap 8 /16

Pokrój 3 połówki gruszek w cienkie plasterki, a resztę w kostkę.

  • 775g Gruszki konserwowe w syropie

Etap 9 /16

Umieść kawałek papieru do pieczenia przycięty do tego samego rozmiaru na dnie formy.

Etap 10 /16

Zanurz i namocz herbatniki w syropie gruszkowym i ułóż je wokół krawędzi formy.

  • 30 Herbatniki biszkoptowe

Etap 11 /16

Wlej połowę musu czekoladowego i ułóż na wierzchu połowę pokrojonych w kostkę gruszek.

Etap 12 /16

Przykryj mus biszkoptami nasączonymi syropem gruszkowym i powtórz poprzedni krok: wlej mus czekoladowy, zachowując równowartość 4 łyżek, następnie przykryj pokrojonymi w kostkę gruszkami.

Etap 13 /16

Wykończ ciasto pozostałym musem czekoladowym i biszkoptami maczanymi w syropie.

Etap 14 /16

Umieść talerz na wierzchu, aby spłaszczyć ciasto i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Etap 15 /16

Wyjmij ciasto z formy na talerz lub półmisek.

Etap 16 /16

Udekoruj plasterkami gruszki w syropie, wiórkami czekolady i płatkami migdałów. Podawaj od razu.

  • 80g Wiórki z gorzkiej czekolady
  • 80g Płatki migdałowe