Falafel
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g Ugotowana ciecierzyca
2 gałązka Pietruszka
4 gałązka Kolendra
1 łyżeczka Kmin rzymski
Sól, pieprz
1 łyżka Tahini (pasta sezamowa)
1 goździk Czosnek
1 Biała cebula
1 łyżka Oliwa z oliwek
Akcesoria
Grill Taca ociekowa Koszyk do frytek
Czas przygotowania
Etap 1 /2
Miksuj ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, kmin, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i pastę sezamową (tahini), aż powstanie gruboziarnista pasta.
500g Ugotowana ciecierzyca 2gałązka Pietruszka 4gałązka Kolendra 1łyżeczka Kmin rzymski Sól, pieprz 1łyżka Tahini (pasta sezamowa)
Etap 2 /2
Dodaj posiekany czosnek i cebulę, a następnie wymieszaj ręką i uformuj kulki. Włóż płytę grillową do miski, a falafel do miski urządzenia, a następnie spryskaj oliwą z oliwek. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść połowę kulek w koszyku do frytek. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Wersja cyfrowa: Ustaw wskazany tryb i temperaturę piecz przez 15 minut, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki. Wersja mechaniczna 2in1: Piecz przez 15 minut w temperaturze 170°C, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.
1goździk Czosnek 1 Biała cebula 1łyżka Oliwa z oliwek