Falafel
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
450 g Ciecierzyca
3 Cebula
3 Czosnek
1.5 łyżeczka Kminek
45 g Kolendra
3 łyżka Tahini
12 Oliwa z oliwek
1.5 Cytryna
Sól, pieprz
Akcesoria
Grill Taca ociekowa Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Suszoną ciecierzycę namocz na noc w dużej ilości wody. W blenderze połącz wszystkie składniki wraz z odsączoną, ale nieugotowaną ciecierzycą. Mieszaj, aż uzyskasz niezbyt drobną pastę. Mieszanka powinna być wystarczająco spójna, aby można było uformować kulki lub paszteciki, ale nie powinna być zbyt mokra. Jeżeli masa jest zbyt wilgotna, dodaj odrobinę mąki z ciecierzycy.
Etap 2 /5
Uformuj falafele o wadze około 30 g każdy. Nie rób ich zbyt gęstych, aby mieć pewność, że dobrze się ugotują.
Etap 3 /5
Połowę falafeli włóż do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /5
W połowie pieczenia obróć falafele. Zrób drugą porcję z pozostałych falafeli.
Etap 5 /5
Smacznego!