Falafel - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 DIGITAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Falafel

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 500 g Ugotowana ciecierzyca

  • 2 gałązka Pietruszka

  • 4 gałązka Kolendra

  • 1 łyżeczka Kmin rzymski

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżka Tahini (pasta sezamowa)

  • 1 goździk Czosnek

  • 1 Biała cebula

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa
  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /2

Miksuj ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, kmin, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i pastę sezamową (tahini), aż powstanie gruboziarnista pasta.

  • 500g Ugotowana ciecierzyca
  • 2gałązka Pietruszka
  • 4gałązka Kolendra
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • Sól, pieprz
  • 1łyżka Tahini (pasta sezamowa)

Etap 2 /2

Dodaj posiekany czosnek i cebulę, a następnie wymieszaj ręką i uformuj kulki. Włóż płytę grillową do miski, a falafel do miski urządzenia, a następnie spryskaj oliwą z oliwek. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść połowę kulek w koszyku do frytek. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Wersja cyfrowa: Ustaw wskazany tryb i temperaturę piecz przez 15 minut, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki. Wersja mechaniczna 2in1: Piecz przez 15 minut w temperaturze 170°C, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.

  • 1goździk Czosnek
  • 1 Biała cebula
  • 1łyżka Oliwa z oliwek