Falafel - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Falafel

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 450 g Ciecierzyca

  • 3 Cebula

  • 3 Czosnek

  • 1.5 łyżeczka Kminek

  • 45 g Kolendra

  • 3 łyżka Tahini

  • 12 Oliwa z oliwek

  • 1.5 Cytryna

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa
  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki. Suszoną ciecierzycę namocz na noc w dużej ilości wody.
W blenderze połącz wszystkie składniki wraz z odsączoną, ale nieugotowaną ciecierzycą. Mieszaj, aż uzyskasz niezbyt drobną pastę. Mieszanka powinna być wystarczająco spójna, aby można było uformować kulki lub paszteciki, ale nie powinna być zbyt mokra. Jeżeli masa jest zbyt wilgotna, dodaj odrobinę mąki z ciecierzycy.

Etap 2 /5

Uformuj falafele o wadze około 30 g każdy. Nie rób ich zbyt gęstych, aby mieć pewność, że dobrze się ugotują.

Etap 3 /5

Połowę falafeli włóż do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.

Etap 4 /5

W połowie pieczenia obróć falafele. Zrób drugą porcję z pozostałych falafeli.

Etap 5 /5

Smacznego!