Faszerowane ziemniaki w mundurkach z konfitowaną szalotką i kminem rzymskim - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Faszerowane ziemniaki w mundurkach z konfitowaną szalotką i kminem rzymskim

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 46 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 26 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 Szalotka

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 4 Ziemniak

  • 2 Jajko

  • 1 łyżeczka Kmin rzymski

  • 1 łyżka Ocet winny

  • Sól, pieprz

  • 40 g Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Przygotuj konfiturę z szalotki: całe, nieobrane szalotki obtocz w oliwie z oliwek. Umieść je w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 3 Szalotka
  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 2 /12

Obierz szalotki i wyjmij miąższ. Posiekaj miąższ nożem. Odłóż na bok.

  • 3 Szalotka

Etap 3 /12

Umyj ziemniaki. Napełnij zbiornik na wodę. Umieść ziemniaki w Easy Fry ze standardową blachą i uruchom program PARA w temperaturze 100°C na 50 minut. Sprawdź czubkiem noża, czy są upieczone i w razie potrzeby dostosuj czas.

  • 4 Ziemniak

Etap 4 /12

W salaterce posmaruj ziemniaki pozostałą oliwą z oliwek i solą.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 4 Ziemniak
  • Sól, pieprz

Etap 5 /12

Opróżnij dno kosza z wody z gotowania. Wyjmij ziemniaki i pozostaw je do ostygnięcia.

  • 4 Ziemniak

Etap 6 /12

Wyłóż ziemniaki na płasko, odetnij wierzchołki. Wyjmij miąższ łyżką, ostrożnie, upewniając się, że ziemniaki zachowują swój kształt i twardość. Uformuj z nich małe łódeczki.

  • 4 Ziemniak

Etap 7 /12

Oddziel białka i żółtka. Odłóż na bok.

  • 2 Jajko

Etap 8 /12

Przygotuj farsz do ziemniaków: rozgnieć miąższ ziemniaczany widelcem. Dodaj konfitowaną szalotkę, kmin, ocet, żółtka, pieprz i połowę masła. Wymieszaj.

  • 3 Szalotka
  • 4 Ziemniak
  • 2 Jajko
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • 1łyżka Ocet winny
  • Sól, pieprz
  • 40g Masło

Etap 9 /12

W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę ziemniaczaną.

  • 4 Ziemniak
  • 2 Jajko

Etap 10 /12

Za pomocą łyżki napełnij ziemniaki mieszanką, tworząc zgrabną kopułkę.

  • 4 Ziemniak

Etap 11 /12

Połóż kawałki masła na ziemniakach. Umieść je w Easy Fry i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 16 minut.

  • 40g Masło

Etap 12 /12

Natychmiast podawaj.