Faszerowane ziemniaki w mundurkach z konfitowaną szalotką i kminem rzymskim
- Całkowity czas 1 godz. 46 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 26 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
4 osób
3 Szalotka
3 łyżka Oliwa z oliwek
4 Ziemniak
2 Jajko
1 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżka Ocet winny
Sól, pieprz
40 g Masło
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Przygotuj konfiturę z szalotki: całe, nieobrane szalotki obtocz w oliwie z oliwek. Umieść je w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /12
Obierz szalotki i wyjmij miąższ. Posiekaj miąższ nożem. Odłóż na bok.
Etap 3 /12
Umyj ziemniaki. Napełnij zbiornik na wodę. Umieść ziemniaki w Easy Fry ze standardową blachą i uruchom program PARA w temperaturze 100°C na 50 minut. Sprawdź czubkiem noża, czy są upieczone i w razie potrzeby dostosuj czas.
Etap 4 /12
W salaterce posmaruj ziemniaki pozostałą oliwą z oliwek i solą.
Etap 5 /12
Opróżnij dno kosza z wody z gotowania. Wyjmij ziemniaki i pozostaw je do ostygnięcia.
Etap 6 /12
Wyłóż ziemniaki na płasko, odetnij wierzchołki. Wyjmij miąższ łyżką, ostrożnie, upewniając się, że ziemniaki zachowują swój kształt i twardość. Uformuj z nich małe łódeczki.
Etap 7 /12
Oddziel białka i żółtka. Odłóż na bok.
Etap 8 /12
Przygotuj farsz do ziemniaków: rozgnieć miąższ ziemniaczany widelcem. Dodaj konfitowaną szalotkę, kmin, ocet, żółtka, pieprz i połowę masła. Wymieszaj.
Etap 9 /12
W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę ziemniaczaną.
Etap 10 /12
Za pomocą łyżki napełnij ziemniaki mieszanką, tworząc zgrabną kopułkę.
Etap 11 /12
Połóż kawałki masła na ziemniakach. Umieść je w Easy Fry i uruchom program FRYTKI w temperaturze 180°C na 16 minut.
Etap 12 /12
Natychmiast podawaj.