Francuska zupa porowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Francuska zupa porowa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 600 g Pora

  • 400 g Ziemniaków

  • 200 g Cebuli

  • 40 g Masła

  • 40 g Oleju

  • 20 g Soli

  • 2 g Pieprzu

  • 1.5 l Wody

  • 150 ml Śmietanki 30%

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Rozpocznij program. Wlej olej i dodaj masło. Po 30 sekundach odliczania dodaj świeżo mielony pieprz oraz połowę soli. Pokrój cebulę w duże kawałki i wrzuć na gorący tłuszcz – mieszając. Pokrój ziemniaki w duże kawałki, wrzuć do misy i wymieszaj. Pokrój serca z porów w 3 cm kawałki i wrzuć do misy. Całość smaż przez 6 minut.

Etap 2 /3

Zalej warzywa wodą, zamknij pokrywę i rozpocznij gotowanie. Po zakończonym procesie dodaj resztę soli i zmiksuj całość na gładką masę. W trakcie miksowania dodaj śmietankę.

Etap 3 /3

Gotowy krem podawaj z groszkiem ptysiowym.