Francuska zupa porowa
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Pora
400 g Ziemniaków
200 g Cebuli
40 g Masła
40 g Oleju
20 g Soli
2 g Pieprzu
1.5 l Wody
150 ml Śmietanki 30%
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Rozpocznij program. Wlej olej i dodaj masło. Po 30 sekundach odliczania dodaj świeżo mielony pieprz oraz połowę soli. Pokrój cebulę w duże kawałki i wrzuć na gorący tłuszcz – mieszając. Pokrój ziemniaki w duże kawałki, wrzuć do misy i wymieszaj. Pokrój serca z porów w 3 cm kawałki i wrzuć do misy. Całość smaż przez 6 minut.
Etap 2 /3
Zalej warzywa wodą, zamknij pokrywę i rozpocznij gotowanie. Po zakończonym procesie dodaj resztę soli i zmiksuj całość na gładką masę. W trakcie miksowania dodaj śmietankę.
Etap 3 /3
Gotowy krem podawaj z groszkiem ptysiowym.