Grillowana ośmiornica z hiszpańską papryką
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowana ośmiornica z hiszpańską papryką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Cebula

  • 4 goździk Czosnek

  • 400 g Posiekane pomidory z usuniętymi nasionami (świeże lub puszkowe)

  • 1 łyżka Przecier pomidorowy

  • 1 łyżeczka Tymianek

  • 1 łyżeczka Papryka (słodka lub wędzona)

  • 2 łyżka Ocet winny sherry

  • Sól, pieprz

  • 750 g Papryki w różnym kolorze

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżeczka Papryka (słodka lub wędzona)

  • 500 g Ugotowane ramiona ośmiornicy

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Włóż ramiona do formy do pieczenia, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, tymianek, paprykę, ocet, sól i pieprz, a następnie wymieszaj wszystko. Umyj papryki, usuń nasiona i potnij w paski. Ułóż paski jeden na drugim, dociskając je nieco i spryskaj oliwą z oliwek.

  • 300g Cebula
  • 4goździk Czosnek
  • 400g Posiekane pomidory z usuniętymi nasionami (świeże lub puszkowe)
  • 1łyżka Przecier pomidorowy
  • 1łyżeczka Tymianek
  • 1łyżeczka Papryka (słodka lub wędzona)
  • 2łyżka Ocet winny sherry
  • Sól, pieprz
  • 750g Papryki w różnym kolorze
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 2 /4

Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, w międzyczasie zamieszaj.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 3 /4

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Wymieszaj oliwę z oliwek i paprykę, posmaruj ramiona ośmiornicy i połóż na płycie grillowej. Piecz je przez 10 minut, obracając w połowie grillowania. Regularnie mieszaj paprykę.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżeczka Papryka (słodka lub wędzona)
  • 500g Ugotowane ramiona ośmiornicy
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 4 /4

Podawaj z papryką przysmażaną na patelni.