Grillowana dynia z pieprzem i wanilią - przepisy OptiGrill Elite XL | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Grillowana dynia z pieprzem i wanilią

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 1 Dynia hokkaido

  • 1 laska Wanilii

  • Sól, pieprz z młynka do smaku

  • 1 Serek śmietankowy

  • 40 ml Oleju rzepakowego

  • 1 Sałata rzymska

  • Ser bryndza

  • Grzanki

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Dynię obieramy i kroimy w półcentymetrowe plastry. Każdy plaster nacinamy jednostronnie w kratkę. Następnie nacieramy solą i pieprzem, tak aby przyprawy dostały się w nacięte rowki. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i zeskrobujemy miąższ, który w misce mieszamy z olejem, a następnie zalewamy tym plastry dyni.

Etap 2 /3

Grill ustawiamy na funkcję grillowania ziemniaka. Po rozgrzaniu układamy plastry dyni i zamykamy grill.

Etap 3 /3

Po ugrlillowaniu dynię układamy na sałacie i posypujemy grzankami wymieszanymi z oliwą i serem bryndza.