Grillowane kotlety cielęce z fasolką szparagową, boczkiem i parmezanem
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane kotlety cielęce z fasolką szparagową, boczkiem i parmezanem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Musztarda

  • 1 łyżka Whisky lub koniak (opcjonalnie)

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 4 centymetr Kotlety cielęce z kością

  • 750 g Świeża fasolka szparagowa

  • 3 goździk Czosnek

  • 100 g Wędzony boczek pokrojony na cienkie paski

  • 50 g Orzeszki piniowe

  • 15 g Masło

  • 50 g Wiórki parmezanu

  • Pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Aby przygotować marynatę: wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, whisky i sos sojowy. Posmaruj marynatą obie strony kotletów cielęcych, włóż do lodówki i pozostaw do marynowania. W międzyczasie przygotuj resztę.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Musztarda
  • 1łyżka Whisky lub koniak (opcjonalnie)
  • 1łyżka Sos sojowy
  • 4centymetr Kotlety cielęce z kością

Etap 2 /5

Umyj i obierz fasolkę szparagową, a jeśli strąki są bardzo duże, przetnij je na pół. Wlej wodę do rondla, wsyp sól, doprowadź do wrzenia i gotuj fasolkę przez 7 minut. Odsącz i włóż pod strumień zimnej wody.

  • 750g Świeża fasolka szparagowa

Etap 3 /5

Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku, a następnie włóż je wraz z posiekanym boczkiem i orzeszkami piniowymi do formy do pieczenia.

  • 3goździk Czosnek
  • 100g Wędzony boczek pokrojony na cienkie paski
  • 50g Orzeszki piniowe
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 4 /5

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia wrzuć masło do akcesorium i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści, wrzuć fasolkę szparagową i dopraw pieprzem. Po rozgrzaniu urządzenia połóż kotlety cielęce na płycie grillowej (konieczne będzie grillowanie dwóch porcji) i grilluj każdą stronę przez 5 minut. W międzyczasie regularnie mieszaj fasolkę.

  • 15g Masło
  • Pieprz
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 5 /5

Gdy kotlety cielęce będą prawie gotowe, dodaj do fasolki wiórki parmezanu i podawaj.

  • 50g Wiórki parmezanu