Grillowane kotlety cielęce z fasolką szparagową, boczkiem i parmezanem
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Musztarda
1 łyżka Whisky lub koniak (opcjonalnie)
1 łyżka Sos sojowy
4 centymetr Kotlety cielęce z kością
750 g Świeża fasolka szparagowa
3 goździk Czosnek
100 g Wędzony boczek pokrojony na cienkie paski
50 g Orzeszki piniowe
15 g Masło
50 g Wiórki parmezanu
Pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przygotować marynatę: wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, whisky i sos sojowy. Posmaruj marynatą obie strony kotletów cielęcych, włóż do lodówki i pozostaw do marynowania. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 2 /5
Umyj i obierz fasolkę szparagową, a jeśli strąki są bardzo duże, przetnij je na pół. Wlej wodę do rondla, wsyp sól, doprowadź do wrzenia i gotuj fasolkę przez 7 minut. Odsącz i włóż pod strumień zimnej wody.
Etap 3 /5
Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku, a następnie włóż je wraz z posiekanym boczkiem i orzeszkami piniowymi do formy do pieczenia.
Etap 4 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia wrzuć masło do akcesorium i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści, wrzuć fasolkę szparagową i dopraw pieprzem. Po rozgrzaniu urządzenia połóż kotlety cielęce na płycie grillowej (konieczne będzie grillowanie dwóch porcji) i grilluj każdą stronę przez 5 minut. W międzyczasie regularnie mieszaj fasolkę.
Etap 5 /5
Gdy kotlety cielęce będą prawie gotowe, dodaj do fasolki wiórki parmezanu i podawaj.