Grillowane szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Zielone szparagi

  • 100 g Wędzony boczek

  • 150 g Chleb wieloziarnisty

  • 40 g Miękkie masło

  • 1 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 1 łyżka Posiekana pietruszka

  • 4 Jajka

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Odetnij i wyrzuć twardą część szparagów. Wrzuć szparagi do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odsącz i osusz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj paczuszki z 5–6 szparagów, owijając je boczkiem.

  • 500g Zielone szparagi
  • 100g Wędzony boczek
  • Sól, pieprz

Etap 2 /4

Pokrój chleb. Wymieszaj miękkie masło, czosnek, pietruszkę, sól i pieprz. Posmaruj obie strony kromek chleba. Włóż kromki do formy do pieczenia.

  • 100g Wędzony boczek
  • 150g Chleb wieloziarnisty
  • 40g Miękkie masło
  • 1łyżeczka Czosnek w proszku
  • 1łyżka Posiekana pietruszka
  • Sól, pieprz
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 3 /4

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szparagowe paczuszki na płycie grillowej i obróć kromki chleba. Piecz kromki jeszcze przez 5 minut, a następnie wyjmij je. Rozbij jajko nad formą do pieczenia. Piecz je przez około 5 minut lub zgodnie z własnymi preferencjami. W tym samym czasie odwróć szparagi i piecz przez kolejne 5 minut.

  • 4 Jajka
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 4 /4

Szparagi podawaj z jajkami i kromkami chleba.