Grillowany ogon homara w maśle i białym winie
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 kawałek ogony homara
50 ml białe wino
30 ml sok z cytryny
1 szt. drobno posiekana szalotka
2 goździk posiekany czosnek
125 g świeże masło pocięte w kostkę
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do małego rondla wlej wino, sok z cytryny, dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz, a następnie na średnim ogniu powoli doprowadź do wrzenia. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o około 2 łyżki (30 ml). Zdejmij z płyty grzewczej
Etap 2 /5
pozostaw do ostygnięcia na 1 minutę. Stopniowo dodawaj kostki masła, aż się dobrze rozpuszczą. Sos powinien być ciepły.
Etap 3 /5
Ułóż ogon homara płaską stroną do dołu i włóż ostrze szerokiego noża kuchennego w kraniec ogona. Mocno dociśnij, przetnij skorupkę i tnij mięso na głębokości ok. 3/4 ogona. Zwiń ogon na całej długości. Przypraw solą i pieprzem.
Etap 4 /5
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść homara na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.
Etap 5 /5
Polej homara ciepłym sosem, ozdób kawałkami cytryny i podawaj.