Gulasz z grillowanym mięsem - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gulasz z grillowanym mięsem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 13 godz.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    12 godz.

Składniki

4 osób

  • 600 g Wieprzowina na grilla (np. schab)

  • 150 g Cebula

  • 3 goździk Czosnek

  • 250 g Czerwona papryka

  • 30 g Słodka papryka

  • 100 g Mięsisty pomidor

  • 3 łyżka Przecier pomidorowy

  • 1 łyżka Olej roślinny

  • 150 g Cebula

  • 4 goździk Czosnek

  • 120 g Marchewka

  • 250 g Ziemniaki

  • 500 g Zielona i czerwona papryka

  • 2 łyżka Olej roślinny

  • 3 łyżka Papryka

  • 1 łyżeczka Tymianek

  • 400 g Świeży lub puszkowy przecier pomidorowy

  • 5 g Kostka bulionu warzywnego

  • 200 ml Woda

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pokrój wieprzowinę na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 4x3x3 cm. Włóż je do dużej miski.

  • 600g Wieprzowina na grilla (np. schab)

Etap 2 /7

Aby przygotować marynatę: Obierz cebulę i ząbek czosnku. Usuń nasiona z papryki i chili. Dobrze zmiksuj wszystko z pomidorem, pastą pomidorową, olejem, solą i pieprzem. Polej kawałki mięsa powstałym puree, dobrze wymieszaj, przykryj wszystko talerzem i włóż do lodówki. Pozostaw do marynowania na co najmniej 1 noc, a najlepiej na cały dzień.

  • 150g Cebula
  • 3goździk Czosnek
  • 250g Czerwona papryka
  • 30g Słodka papryka
  • 100g Mięsisty pomidor
  • 3łyżka Przecier pomidorowy
  • 1łyżka Olej roślinny
  • Sól, pieprz

Etap 3 /7

Aby przyrządzić gulasz: obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Obierz marchewkę, przekrój ją wzdłuż na 4 kawałki, a następnie na pałeczki o długości 5 cm. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę o grubości 2 cm. Usuń nasiona z papryk i pokrój je w kostkę o grubości 2 cm. Do formy do pieczenia wsyp wszystkie warzywa, wlej olej, dodaj paprykę, tymianek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj.

  • 150g Cebula
  • 4goździk Czosnek
  • 120g Marchewka
  • 250g Ziemniaki
  • 500g Zielona i czerwona papryka
  • 2łyżka Olej roślinny
  • 3łyżka Papryka
  • 1łyżeczka Tymianek

Etap 4 /7

Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 5 /7

W międzyczasie osusz mięso (zachowaj marynatę) i nadziej kawałki na szpikulce.

Etap 6 /7

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Do formy do pieczenia dodaj przecier pomidorowy, marynatę po mięsie, pokruszoną kostkę bulionu warzywnego i wodę, a następnie wymieszaj. Połóż szaszłyki na płycie grillowej i piecz jeszcze przez 25 minut, obracając je regularnie, aby opiec wszystkie boki. Mieszaj warzywa od czasu do czasu.

  • 400g Świeży lub puszkowy przecier pomidorowy
  • 5g Kostka bulionu warzywnego
  • 200ml Woda
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 7 /7

Gulasz podawaj z szaszłykami.