Grillowane precle cebulowe z mięsem mielonym w boczku
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g Mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
200 g Boczku surowego, wędzonego (plastry)
2 Białe cebule
50 g Cukru brązowego
100 g Ketchupu Develey
8 g Chilli w proszku
1 łyżeczka (ok. 3 g) skórki z cytryny
25 ml Octu jabłkowego
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Cebulowe precle: Cebule obierz, pokrój w grube plastry i delikatnie rozdziel na pojedyncze krążki, tak aby przypominały kształtem precle.
Etap 2 /7
Farsz mięsny: Mięso mielone dopraw solą, pieprzem oraz skórką z cytryny. Dokładnie wyrób, aż masa będzie jednolita.
Etap 3 /7
Formowanie precli: Wypełnij cebulowe krążki przygotowanym mięsem. W każdym „preclu” zrób niewielki otwór pośrodku, aby ułatwić grillowanie. Całość owiń plastrem boczku.
Etap 4 /7
Rozgrzej OptiGrill: program manualny – kolor czerwony. Ułóż precle na ruszcie, zamknij grill i piecz przez około 15 minut.
Etap 5 /7
Sos chilli: W miseczce połącz cukier brązowy, ocet jabłkowy, chilli oraz ketchup. Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Etap 6 /7
Grzanki: Pokrój pieczywo na kawałki i zgrilluj na wolnej części rusztu. Możesz je uprzednio zamoczyć w soku, który spłynął do tacki.
Etap 7 /7
Gotowe precle obtocz w sosie chilli, aby nadać im błyszczącą glazurę. Podawaj od razu z chrupiącymi grzankami.